SELVPORTRETT: Fadi Abou Hassan har tegnet seg selv inn på forsiden av det terrorrammede satiremagasinet Charlie Hebdo.

Ble fengslet og torturert for tegninger

– De vil drepe meg og mine kollegaer for vår frie penn, sier karikaturtegner som har beskyttelse i Norge. Avistegnere over hele verden hyller nå sine drepte kollegaer.

SELVPORTRETT: Fadi Abou Hassan har tegnet seg selv inn på forsiden av det terrorrammede satiremagasinet Charlie Hebdo.

Med sinne og sorg har Fadi Abou Hassan fulgt det dødelige angrepet på sine tegner-kollegaer i Paris denne uken.

Den statsløse palestineren fra Syria kom til Drøbak i 2013, hvor han har fribystatus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er trist. Det er vanvittig. Det er et angrep på oss alle, på menneskeheten, sier en opprørt Fadi Abou Hassan.

* Les flere nyheter og reaksjoner etter terrorangrepet her

Stiller ut

Over hele verden har karikaturtegnere svart på terroren mot satiremagasinet Charlie Hebdo med å gripe til pennen. Sosiale medier flommet raskt over av karikaturer. I Brussel har det belgiske journalistlaget stilt ut karikaturer som en solidaritetshandling med ofrene.

LES OGSÅ: Angripere intervjuet under aksjonen

Arrestert

I Norge har Abou Hassan vantro fulgt nyhetene fra Paris. Han har selv betalt en høy pris for sine karikaturtegninger. For fem år siden laget en tegning som skulle illustrere sult til en avis i hjemlandet Syria. Han tegnet et sultent barn foran en søppelfylling fylt med tomme tallerkener.

Det førte til at han ble anklaget for å motarbeide det brutale regimet til president Basar al-Assad. Han ble arrestert og torturert. Abou Hassan kjente ikke tegnerne personlig, men kjente godt til ukeavisen Charlie Hebdo.

– De vil drepe oss for vår frie penn, sier han opprørt til Dagen etter denne ukes hendelser.

– Over hele verden har mine kollegaer blitt drept eller utsatt for drapsforsøk. Jeg er i konstant fare så lenge jeg tror på ytringsfrihet og demokrati, sier Abou Hassan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Kouachi-brødrene drept i politiaksjon

Tegnet hele natten

Den første natten etter angrepet kunne han ikke sove. I stedet tegnet han og publiserte nye karikaturer på nettstedet Cartoon Movement til støtte for sine kollegaer.

– Hvorfor er karikaturtegninger så kraftfulle?

– Fordi de hater frihet, det frie ord og ytringsfrihet, sier Abou Hassan.

LES OGSÅ: Solberg og Brende reiser til Paris

Tegner hverdagsliv

Den prisvinnende tegneren har publisert tegninger i en rekke land. Han er kjent for sine mange karikaturer som kommenterer hverdagsliv og politiske hendelser i Syria og andre land i Midtøsten. Tegningene konsentrerer seg om menneskerettigheter, kvinners rettigheter og politisk vold i området. Han er svært kritisk til den politiske eliten i Syria, heter det i Icorns omtale av den kjente karikaturtegneren.

Tegningene hans er trykket i en rekke publikasjoner og nettsteder i Midtøsten og Europa.

Muslim

Til Dagen understreker han at han vil formidle situasjonen i «våre land i Midtøsten».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har diktaturer og ekstremisme. Det er våre problem, sier han.

Abou Hassan er selv muslim. Det er nettopp tegninger av profeten Muhammad som har satt sinnene i kok og som har ført til at det franske ukebladet Charlie Hebdo hadde mottatt en rekke trusler i en årrekke før angrepet denne uken.

– I våre land kan man ikke tegne noe mot religionen og profeten Muhammad. Men de har en feil oppfatning av islam. Islam vil ikke drepe eller hate noen for at de bruker sin ytringsfrihet.

– Du er selv muslim?

– Ja, men jeg er en liberal muslim. Deres islam er veldig annerledes, sier han.

Flyktet

Tre måneder etter at Fadi Abou Hassan ble fengslet i Syria, klarte han å betale seg ut av fengselet mot meldeplikt hver tredje måned. Hans tegninger ble stadig mer kritiske til hverdagslivet og den politiske situasjonen i Syria.

– Det er viktig for meg å kjempe formenneskerettigheter og mot diktatur, undertrykking og sensur gjennom mine tegninger. En vellykket tegning er en hyllest til livet, har han tidligere uttalt.

Abou Hassan flyktet først fra Damaskus i Syria til Libanon i 2013 for deretter å søke tilflukt ikonas hjemland Algerie vinteren 2013. Der fikk han hjelp fra tegnenettverket Cartoonist Rights Network International og ICORN og fikk han fribystatus i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her deltok han blant annet på Bjørnsonfestivalen i fjor under seminar om ytringsfrihet og tegning.

40 i Norge

En forfatter eller tegner som kommer under friby-ordningen må beviselig være truet eller forfulgt i sitt hjemland på grunn av sitt litterære virke.

Forfatterne har formell status som gjesteforfatter i fribyperioden. Etter dette er han eller hun kvoteflyktning og har muligheten til å bli værende i landet. De fleste velger å bli boende her i landet fordi situasjonen i hjemlandet. For tiden bor det for tiden 40 nåværende og tidligere fribyforfattere, ifølge Norsk P.E.N.

Fribyer

En by som har påtatt seg å være vertskap for en forfulgt forfatter med ektefelle og barn i opptil to år.

Fribyene er tilknyttet den internasjonale organisasjonen ICORN (International Cities of Refuge Network), som organiserer ordningen og godkjenner forfattere.

Norge har 14 fribyer: Bergen, Bø, Drøbak, Harstad, Haugesund, Kristiansand, Levanger, Lillehammer, Molde, Oslo, Skien, Stavanger, Tromsø og Trondheim.

Norsk P.E.N administrerer ordningen i Norge.

Kilde: Norsk PEN

Les også
Erkjenner at Selbekk ble stående aleneCharlie Hebdo
Les også
Imam oppfordrer til dialog om karikaturtegninger
Les også
Angripere intervjuet før de ble drept