Jens på Youngstorget, Jensen i Drammen

Stats­mi­nis­ter og Ap-le­der Jens Stol­ten­berg og Frp-le­der Siv Jen­sen vel­ger tra­di­sjo­nelt på 1. mai. Men først skal Jensen på MC-treff.

Jens Stol­ten­berg taler på Youngs­tor­get i Oslo, mens Frp-le­der Siv Jen­sen be­sø­ker Bra­ger­nes Torg i Dram­men 1. mai.

Stats­mi­nis­ter­ut­ford­rer Erna Sol­berg (H) vel­ger like tra­di­sjo­nelt å ligge lavt, men ikke la­ve­re enn at hun og res­ten av parti­ap­pa­ra­tet er i be­red­skap for å svare på det de for­ven­ter kom­mer av an­grep fra ta­ler­sto­ler lan­det rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Først og fremst ret­tes opp­merk­som­he­ten mot 1. mai-ar­ran­ge­men­tet i ho­ved­sta­den, der Ap-le­der Jens Stol­ten­berg tar ordet for å fram­føre den siste av flere taler før de­mon­stra­sjons­to­gets av­gang.

Rødt-le­der Bjør­nar Mox­nes og SVs første­kan­di­dat i Oslo Heik­ki Eids­voll Holm­ås er også blant 1. mai-ta­ler­ne på Youngs­tor­get.

Tra­di­sjon i Dram­men

I mot­satt ende av den po­li­tis­ke ska­la­en set­ter Frp-le­der Siv Jen­sen kur­sen mot Dram­men og Bra­ger­nes Torg.

- Det er blitt litt til­fel­dig og litt tra­di­sjon at Jen­sen taler i Dram­men 1. mai, sier par­ti­ets in­for­ma­sjons­le­der Ole Ber­get.

Jen­sen star­ter for øvrig dagen på et MC-treff på Minne­sund, der hun også skal si noen ord.

Flåt­hen i Ber­gen

SV-le­der Audun Lys­bak­ken vel­ger sin hjem­by Ber­gen 1. mai. Lys­bak­ken deler opp­merk­som­he­ten under årets 1. mai-ar­ran­ge­ment i byen mel­lom de sju fjell med LO-le­der Roar Flåt­hen og stor­tings­re­pre­sen­tant for Ap fra Ber­gen Jette Chris­ten­sen.

De øv­ri­ge par­ti­ene har noe ulik til­nær­ming. Tid­li­ge­re KrF-le­der Kjell Magne Bon­de­vik holdt i flere år 1. mai-tale på Gjenn­stad i Vest­fold, men par­ti­et har ingen pla­ner i år om å mar­ke­re dagen. Hel­ler ikke Sen­ter­par­ti­et har noen i sving 1. mai.

Venst­re-le­der Trine Skei Gran­de, nest­le­der Ola Elve­stu­en og stor­tings­re­pre­sen­tant Borg­hild Tenden har de siste årene del­tatt i det al­ter­na­ti­ve 1. mai-to­get til selv­sten­di­ge ar­bei­de­re. Det er ikke be­stemt om Skei Gran­de del­tar i år, opp­ly­ser parti­kon­to­ret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rei­ser hjem

Hele Ar­bei­der­par­ti­ets le­del­se og par­ti­ets stats­rå­der er i sving 1. mai og mange opp­sø­ker sine hjem­fyl­ker.

Det gjel­der blant andre nest­le­der Helga Pe­der­sen som skal tale i Alta og der­etter Loppa, Sig­bjørn John­sen som vel­ger Løten og Hamar og Hadia Tajik som be­sø­ker Bryne og Sand­nes.

Trond­heim må klare seg uten sin Trond Giske, som set­ter kur­sen mot Øst­fold og Askim, Sarps­borg og Fred­rik­stad. Trøn­der­ho­ved­sta­den får der­imot mu­lig­he­ten til å høre parti­sek­re­tær Ray­mond Jo­han­sen, som i til­legg skal til Hom­mel­vik og Stjør­dal.

Jonas Gahr Støre taler i Pors­grunn og Skien, An­ni­ken Huit­feldt skal blant annet til Kris­tian­sand, Rig­mor Aas­rud til Nord­re Land og Gran, mens for­svars­mi­nis­ter Espen Barth Eide opp­sø­ker Vest­fos­sen og Kongs­berg.

AUF-le­der Eskil Pe­der­sen taler i Tromsø, par­la­men­ta­risk leder Mar­tin Kol­berg vel­ger Dram­men og stats­mi­nis­ter­far og tid­li­ge­re uten­riks­mi­nis­ter Thor­vald Stol­ten­berg skal tale i Nes i Akers­hus.