24 forfattere med 24 julefortellinger

Med utgangspunkt i juleevangeliet har 24 norske forfattere skrevet egne tekster i boka «I de dager».

De 24 julefortellingene ble presentert som en julekalender på Den norske kirkes nettsider under adventstiden i fjor. Nå gis de ut i bokform.

– Juleevangeliet er en tekst de fleste av oss kjenner godt og mange kan den sikkert utenat. Problemet blir da at en kanskje slutter å undre seg over mystikken i denne bibelteksten, sier Brynjulf Jung Tjønn som er redaktør for antologien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tjønn håper boken kan bidra til at folk oppdager juleevangeliet på nytt og får tatt en pause i den ellers travle adventstida.

Sterke bibeltekster

Det var Tjønn som fikk ideen til antologien da han som kommunikasjonsansatt i Kirkerådet skulle komme opp med en julekalender til kirken.no som enkelt kunne deles på sosiale medier.

– Vi ble inspirert av lignende prosjekter som «Bibeldikt» og at mange forfattere for tiden henter inspirasjon fra bibeltekster, sier redaktøren.

En av bidragsyterne, Håvard Syvertsen, tror forklaringen på at forfattere lar seg inspirere av at Bibelen er enkel.

– Bibeltekstene er sterke tekster. Det er riktignok ikke alle bøkene i Bibelen som er en «pageturner» men de gode tekstene er til gjengjeld utrolig sterke, sier han og trekker frem Forkynneren og begynnelsen av Johannes-evangeliet som egne favoritter.

Positiv respons

Tjønn ble positivt overrasket over hvor mange forfattere som sa ja til å bli med på prosjektet.

– Rundt halvparten sa ja etter bare et par dager. Av de som sa nei var det fordi de hadde egne bøker med deadliner på samme tid, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aasne Linnestå har fått æren av å ha sin tekst som selve julaften-teksten. Hun har som flere av de kvinnelige forfatterne i boken tatt utgangspunkt i Jesu mor Maria.

– Et prosjekt som dette hjelper meg til å skrive tekster jeg ellers ikke ville skrevet, sier hun.

Mangfoldig utvalg

Redaktøren var opptatt av å få et mangfold av forfattere både i skrivestil, bakgrunn, alder og kjønn. Halvparten av bidragsyterne er menn og halvparten kvinner.

– Jeg er veldig fornøyd med det mangfoldet boken presenterer og hvor ulike tekstene er, sier Tjønn.

 «I de dager» har flere godt kjente forfattere som Jon Fosse, Ragnar Hovland og Britt Karin Larsen, men også en rekke mindre kjente forfattere.

– Jeg håper boken også kan bidra til at leserne oppdager noen nye forfattere de vil lese mer av, sier Tjønn.

Både dypt og humoristisk

Forfatterne har valgt svært ulike tilnærminger til juleevangeliet i sine tekster.

– Noen er veldig direkte knyttet til fortellingen, som for eksempel Gro Dahles tekst som handler om dem som fikk det siste rommet i herberget. Andre er mer humoristiske, eller de bygger på egne erfaringer fra for eksempel fremføringer på juleavslutninger, sier Tjønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Teksten til Eivind Ofstad Evjemo fortelles fra synsvinkelen til en gutt som får rollen som halvparten av en kamel i skolens julespill. Men teksten handler dypere sett om overgangene fra barn til voksen og om ritualer som tar slutt.

– Det finnes et punkt da mamma eller pappa løftet meg opp og satte meg ned, for aldri å løfte meg opp igjen, leser han fra teksten sin.

Ulike livssyn

Redaktøren har ikke vært opptatt av hvilket livssyn forfatterne som bidrar til boken har. Også her finner man et visst mangfold.

– Noen av forfatterne er jo åpenlyst kristne, men for oss var ikke livssyn viktig. Det er ikke lett å vite forfatterens ståsted ut fra teksten, men jeg synes alle har vist respekt både overfor juleevangeliet og oppgaven, sier Tjønn.

Han tror boka passer for alle som er glade i å lese.

– Dette er en julekalender for folk som er glad i skjønnlitteratur. Det er en bok leseglade mennesker kan plukke frem og kose seg med i juletiden.