TEAM: I dag sender Jesus Revolution ut team for å evangelisere og trene opp ungdom i lokale menigheter. Rundt 35 er aktive i dag. Bildet ble tatt på årets Led.

Folk i Jesus Revolution føler seg karikert i TV-dokumentar

Paul Hockley, leder for Jesus Revolution, kjenner seg ikke igjen i VG TV sin beskrivelse av dem som sekterisk og hjernevasket. Andreas Nordli, leder for Ungdom i Oppdrag, tror kanskje det kunne vært laget en lignende dokumentar om deres organisasjon.

Dagen skrev i går om Rut Helen Gjevært som konfronterer sin fortid som Jesus-soldat i dokumentaren «Frelst» på VG TV. Hun ville gjøre radikale ting for evangeliet, men opplevde etter hvert at hun mistet seg selv.

Disiplin

Hockley ble med i Jesus Revolution Army i 2002, og har siden vært aktiv, de siste seks årene som leder. Han møtte et team i Frankrike og meldte seg inn etter kort tid etter. Han ble del av en base som jobbet i Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var mye arbeid, men jeg likte det jeg gjorde. Det samsvarte med det jeg ville for mitt eget liv: fortelle andre om Jesus.

I innledningen til dokumentaren forteller Gjevært om et regime med strenge regler og knallhard disiplin. De måtte opp klokka 06.00 på morgenen, og det var lite tid til hvile. Men i motsetning til henne opplevde Hockley reglene som bra for sitt eget liv.

– De fungerte som en hjelp til å leve mer disiplinert, sier han.

Jesus Revolution

Misjonsvirksomheten Jesus Revolution Army ble stiftet i 1988 av Stephan Christiansen. De skulle spre evangeliet om Jesus gjennom konsert-turnéer, gateevangelisering og menighetsplanting. I 2004 ble det enstemmig vedtatt å ta bort begrepet «army» som den del av navnet på bevegelsen. 35 er aktive i Jesus Revolution i dag.

– Vi utvikler oss

– I hvilken grad har Jesus Revolution forandret seg disse årene?

– Vi har nok gått gjennom en del endringer. For eksempel kan folk bare være del av Jesus Revolution i ett til tre år, og vi er veldig fokusert på å sende folk tilbake til sin lokale kontekst eller lokale kirke når de er ferdig. Vi sender ikke unge til utlandet for å starte baser lenger, men samarbeider med de nasjonale menighetene. I tillegg er vi fokusert på å trene unge i sin lokale kontekst.

Hockley forteller at tempoet heller ikke er så høyt lenger. Teamene reiser totalt tre-fire måneder på turné. Resten av tiden tilbringer de i Oslo.

– Hvorfor disse endringene?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi vokser og utvikler oss som ledere, og har nok lært mer om hvordan vi forholder oss til de unge, og hvordan vi kan hjelpe dem å utvikle seg. Vår erfaring er at folk trives og har det bra, og at visjonen om å gi evangeliet til verdens unge nås.

Anklager

I den femte episoden av dokumentaren «Frelst» får han anledning til å svare på noen av anklagene som rettes mot organisasjonen.

– Jeg reagerer på at vi nærmest blir fremstilt som en karikatur; et sekterisk, hjernevaskende miljø med liten hensyn til velværet til de som er med. Det er en karakteristikk vi ikke kjenner oss igjen i, sier han.

Det var Stephan Christiansen som startet Jesus Revolution Army i 1998. Dagen kontaktet Christiansen for en kommentar tirsdag, men fikk til svar at det er Hockley som har uttalt seg til VG, og at han også er den som medvirker i programserien.

Ungdom i Oppdrag

Andreas Nordli, leder for Ungdom i Oppdrag, tror kanskje det kunne vært laget en lignende dokumentar om deres organisasjon.

– Jeg skal ikke avvise at det kunne skjedd. Samtidig driver ikke vi på samme måte som Jesus Revolution drev i sin oppstartsfase, selv om det også finnes noen likheter. Men hvis du snakker med folk som var med i UIO i den første tiden, så kjenner jeg mennesker som kan fortelle om lignende erfaringer.

Når han møter folk som var aktive i UIO i oppstarten og spør om de hadde en positiv opplevelse, er det ikke alltid svaret er ja.

– Hvorfor er det slik?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Som Jesus Revolution har også vi blitt en betydelig mer moden organisasjon, og har lagt mer vekt på personalomsorg og oppfølging av feltarbeidere. Vi har unge ledere, men også mange voksne ledere som backer og støtter.

Han forteller at de har sett eksempler på unge som har fått for stort ansvar, uten å gi dem det verktøyet de trenger.

– På det feltet har vi lært mye, og er flinkere i dag enn for få år siden, sier han.

Tilsvarende historier

Nordli tror det fins tilsvarende historier i mange ungdomsorganisasjoner som den Gjævert forteller i dokumentaren «Frelst», også sekulære organisasjoner.

– Hennes historie gir oss potensielt masse læring, tror han.

Tilbakemeldinger fra tidligere uio-ere har gjort dem mer bevisst på at overgangen mellom bibelskole og hverdag kan oppleves stor for mange, og at de trenger nøkler til å takle det.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
Deler fortiden i Jesus Revolution med hele NorgeEngasjér deg!
Les også
Danser for å vinne europeere
Les også
«Skrur på lyset» i Europa