Synagogen i Malmø må i dag bru
...
Synagogen i Malmø må i dag bruke stor summer på sikkerhetstiltak. Da vi besøker synagogen sist sabbat, blir vi høflig stanset i å ta bilder av bygningen av to velutstyrte sikkerhetsvakter. Deltakere under gudstjenesten blir nøye undersøkt før de får slippe inn. Foto: Johan Solsvik
Jøder flykter fra forfølgelse i Malmø
Del
Trusler og trakasseringer har snudd en trygg tilværelse til utrygghet for jødene i Malmø. Nå reiser de unge jødene fra byen, og det er ytterliggående muslimer og radikale og svensker som står bak.

Jødene i Malmø har fått livet snudd på hode de siste årene. Etter å ha vært et trygt sted å bo og flytte til for jøder både rundt første og andre verdenskrig, forsvinner nå de unge fra den jødiske forsamlingen. Årsaken er  de mange overgrepene, truslene og sjikaneringen som de utsettes for så å si daglig - fordi de er jøder.

LES OGSÅ: Jødiske unge i konstant frykt i Malmø

- Trakasseringen skjer på skolene, på bussen og på gaten. Det er barn eller unge menn med røter i Midtøsten som roper skjelsord, som kaster ting på oss og lover å drepe oss. Nå sier flere unge familier at de ikke våger å la sine barn vokse opp her, og flere har alt flyttet til Israel. Nesten alle ungdommene våre er i ferd med å rømme byen, forteller informasjonsansvarlig i den jødiske forsamlingen i Malmø, Friedrik Sieradzki.
 
Fortsetter denne utviklingen slik er Siedradzki redd det ikke vil være noen jødisk forsamling i byen om noen tiår. Idag har synagogen i Malmø 750 medlemmer, mens det er dobbelt så mange jøder i hele regionen.
 
Sikkerhetstiltak
 
Synagogen må i dag bruke stor summer på sikkerhetstiltak. Da vi besøker synagogen sist sabbat, blir vi høflig stanset i å ta bilder av bygningen av to velutstyrte sikkerhetsvakter. Deltakere under gudstjenesten blir nøye undersøkt før de får slippe inn.
 
- På 1980-tallet var det internasjonale terroraksjoner som truet jødene. Her hos oss klarte nynazistene å øke trusselbildet og skape en allment rasistisk trusselsituasjon. Men forverringen kom utover på 1990-tallet med den store immigrasjonen fra Midtøsten. Konflikten mellom Israel og palestinerne er overført til vår by, forteller Sieradzki.
 
Antisemittisme
 
 
- Vi blir utsatt for ren antisemittisme. Jødiske barn og lærere mobbes på skolen, de roper trusler mot folk på gaten og mot oss når vi går til synagogen. Butikker i Malmø eiet av jøder er knust og rasert, en gammel mann ble slått ned, forteller Sieradzki.
 
«Hatforbrytelser»
 
I 2009 ble 270 såkalte «hatforbrytelser» anmeldt til politiet i Skåne. 25 prosent av disse var rettet mot jøder. Rabbineren Shneur Kesselman var en av dem som ble rammet. Til den svenske avisen Expresen sier han at det verste var da noen prøvde å kjøre han ned. Av de 65 politianmeldingene i fjor som ble klassifisert som antisemittiske forbrytelser i Skåne, angikk tre Kesselman. Han opplyser at han hadde innmedlt 15 slike hendelser, og antyder dermed at tallet må være langt høyere.
 
Fredrik Sieradzki slå fast at overgrepene kommer fra unge menn med røtter i Midtøsten.
 
Ekstreme elementer
 
- Ytterliggående islamister i Sverige sammen med noen ekstreme venstreradikale pluss noen nynazister og noen som liker å skape bråk mot jøder. Antisemittismen er det eneste tabu igjen som ikke er brutt. Derfor utfordrer de jødedommen og verdenssionismen som de oppfatter som nykolonialisme og rasisme. Og alle midler er tillatt i kampen mot disse gjenlevende «ondene», sier Sieradzki.
 
 
Han er skuffet over manglende handlekraft fra politikerne, og venter på tiltak fra politiet. Midt i den negative opplevelsen av situasjonen ser han likevel noen få lysglimt.
 
- Trakasseringen har ført til oppmerksomhet rundt vår sitasjon. Det kan bety at vi vinner gehør for konkret hjelp og økonomisk støtte fra samfunnet. For det andre har overgrepene ført til en stolthet og forsterket engasjement blant jødene i Malmø, sier Sieradzki.
 
- Vi jøder er som egg. Jo mer du koker dem, jo hardere blir dem, legger han til.  @Kreditering:DM