REGISTRERING: Itamar Marcus le
...
REGISTRERING: Itamar Marcus leder i Jerusalem en stab på 16 personer som overvåker palestinske fjernsynskanaler, nettsider og aviser. Foto: Kenneth Fjell Rasmussen
UD får rapport om opplæring i hat mot jøder
Del
– Det er helt misvisende å kalle den pågående voldsbølgen for en «lederløs intifada». Gjennom hele oppveksten blir palestinske barn lært opp til å hate jøder, sier Itamar Marcus.

Forsiden av avisen Dagen, slik den ser ut fredag 15. april.

MIFF ber om offentlig oppgjør med palestinerne  

Itamar Marcus er grunnlegger av Palestinian Media Watch som overvåker palestinske aviser, nettsteder og fjernsynskanaler.

Han kommer til Norge fredag for å delta på den europeiske israelkonferansen til Med Israel For Fred (MIFF) denne helgen, men også for å presentere rapporten «Opplæring til hat og terror» for norske myndigheter.

Rapporten er oversatt til norsk av MIFF og fredag besøker Marcus Utenriksdepartementet sammen med ledere fra den norske organisasjonen.

– Vi har tidligere særlig tatt for oss innholdet i palestinske lærebøker, men årets rapport er mye bredere. Det er en analyse av de palestinske selvstyremyndighetene (PA) sitt utdanningssystem og oppvekstmiljøet for barn i disse områdene, sier Marcus når han møter Dagen før avreise til Norge.

Les rapporten her, på norsk

Hør Israel-korrespondentens podcast: Læres opp til å hate jøder

Terrorister hylles

Ett av poengene i rapporten er hvordan skoler og idrettsarrangement kalles opp etter terrorister og hvordan dette preger barn og unge.

– Blant annet er tre jenteskoler kalt opp etter den kvinnelige terroristen Dalal Mughrabi, som ledet det mest dødelige terrorangrepet i Israels historie, sier Marcus.

I rapporten dokumenteres det hvordan jentene på de aktuelle skolene nå ser opp til Mughrabi som rollemodell.

– Mange titalls andre terrorister har fått skoler oppkalt etter seg. Ofte er bilder av terroristene plassert godt synlig på skolen, eller de er del av skolenes logo. Ofte er også bildene trykket på skoleuniformene som elevene må bruke. Elevene må memorere livshistorien og handlingene til terroristene, og dette blir en del av deres identitet, sier han.

Han viser også til hvordan svært unge terrorister profileres overfor barn i samme alder. Over inngangen til en videregående skole i Betlehem henger bildet av den yngste kvinnelige selvmordsbomberen noensinne, Ayyat Al-Akhras (17), som sprengte seg i luften på et supermarked i Jerusalem i 2002.

– 13 år gamle Ahmad Manasrah, som i høst knivstakk en 13 år gammel jødisk gutt i Jerusalem, har allerede fått en fotballturnering for gutter oppkalt etter seg – «The Ahmad Manasrah Football Tournament».

DIKTLESING: En ung jente leser dikt på fjernsynskanalen til de palestinske selvstyremyndighetene: «Vår fiende, Sion, er Satan med hale».
 

PAs budskap

Den 67 sider lange rapporten er spekket med eksempler på hatindoktrinering, men Marcus trekker frem følgende hovedbudskap som formidles av palestinske myndigheter:

  • Israel har ingen rett til å eksistere.
  • Israel vil forsvinne og vil bli ­erstattet av Palestina.
  • Vold er tillatt for å bekjempe ­Israel.
  • Muslimer må kjempe en endeløs islamsk krig mot Israel.
  • De som myrder israelere, er helter og rollemodeller.
  • Martyrdøden for Allah er den høyeste form for ære.

– Utdanning er en nøkkel til fred. Men det palestinske utdanningsdepartementet og andre PA-støttede aktører fremmer dessverre ikke fred, forsoning eller normalisering med israelere og jøder, sier han.

Han mener funnene i rapporten totalt avslører påstandene om en lederløs oppstand og «ensomme ulver» som falske.

Les også: MIFF ber om offentlig oppgjør med palestinerne

Vestlige regjeringer

Itamar Marcus har de siste månedene besøkt både EU-politikere og representanter for regjeringene i Storbritannia, Sverige og USA. Overalt har han blitt godt mottatt.

– Rapporten er klar og veldokumentert, og de fleste reagerer med avsky når de leser den. Jeg tror press fra vestlige land kan være en av grunnene til at terroren har minket den siste tiden.

– Også Norge kan, som leder av Giverlandsgruppen for Det palestinske området, ha innflytelse på situasjonen, sier han.

Hør Israel-korrespondentens podcast: Læres opp til å hate jøder