GULL: En stor mengde gullmynter er funnet på havna i Cæsarea. Myntene er trolig fra det 11. århundre og stammer fra et skipsvrak som skulle til Kairo med varer og skattepenger. Foto:AFP PHOTO / JACK GUEZ/NTB Scanpix

Stor gullskatt funnet ved Cæsarea

Dykkere har funnet tusenvis av gullmynter på bunnen ved ruinene etter den gamle romerske byen Cæsarea i Israel.

Det dreier seg om rundt 2.000 mynter med arabisk innskrift fra det 11. århundre da det islamske Fatimid-dynastiet dominerte dette området i Midtøsten, melder CBN. Skatten kom trolig for en dag under den siste vinterstormen i starte på februar, og kommer mest sannsynlig fra et skipsvrak ved restene etter den gamle byen Cæsarea, som var hovedsete for den romerske stattholderen på Jesu tid.

– Dette er en stor skatt fra et skip som trolig skulle ta last og skattepenger til Kairo, men som sank i Cæsarea havn, sier Jacob Sharvit ved Israels Antikvitetsmyndigheter til Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sharvit forteller at amatørdykkere først kom over en del mynter for to uker siden, men trodde det var lekepenger. En grundigere undersøkelse av eksperter viste at det lå rundt 1.000 mynter på bunnen. Nok et dykk sist tirsdag på samme sted førte til funn av omtrent like mange mynter, og samlet er det funnet nærmere seks kilo gull.

– Slike mynter er funnet før i området, men dette er likevel den største mengden noensinne funnet i Israel, sier Sharvit.

Les også
Europeiske jøder og journalister i livsfare
Les også
Frykter selvsensur etter terror
Les også
Livredde jødiske foreldre i OsloJøder i Norge
Les også
En verdig prisvinner
Les også
Todelt utfordring