ISRAEL: Israelske marinefartøy patruljerer utenfor byen Ashdod. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix

Israel stanset svensk båt på vei til Gaza

Israels marine har oppbrakt en båt med svensk flagg som var på vei til Gaza, bare dager etter at en norsk båt ble stanset.

Båten, som har navnet Freedom for Gaza og hadde tolv aktivister og medisinsk utstyr om bord, ble geleidet til den israelske havnebyen Ashdod og alle om bord ble tatt inn til avhør.

Den israelske marinen opplyser lørdag at båten ble overvåket, og så oppbrakt i henhold til folkeretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norske Al-Awda, som opprinnelig het Kårstein, ble stanset forrige helg og brakt til samme havneby. Alle om bord ble arrestert av israelske myndigheter, blant annet fem nordmenn, som nå er løslatt.

Flere båter

Al-Awda og Freedom er to av fire båter som reiste fra skandinaviske havner i midten av mai med det formål å bryte blokaden av Gaza. De to siste i Freedom Flotilla befinner seg i Palermo.

Israel sier at de informerte dem om bord om at de krenket en lovlig marineblokade av Gazastripen, og at de kunne levere humanitære forsyninger til Gaza i Ashdod.

Gruppen som står bak aksjonen, Ship to Gaza, sier båten ble oppbrakt i internasjonalt farvann. De krever at den bringes tilbake til der den ble stanset, og at den får fortsette gjennom internasjonalt og palestinsk farvann til sin destinasjon, i henhold til folkeretten.

Tre kriger

Ship to Gaza mistet kontakten med det svenske fartøyet fredag kveld da det var 40 sjømil fra Gaza, og har ennå ikke hørt noe fra dem som var om bord. Organisasjonens israelske advokat undersøker nå situasjonen.

Israel har utkjempet tre kriger på Gazastripen siden 2008 og sier at blokaden er nødvendig for å hindre palestinerne der i å få tak i våpen eller materiale som kan brukes til å lage bomber.

Les også
Norsk båt stanset på vei til Gaza
Les også
Norske Gaza-aktivister slippes fri i Israel
Les også
Norske aktivister skal være fengslet i Israel
Les også
Norske aktivister fortsatt fengslet i Israel