JERUSALEM: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møtte søndag Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem. Foto: Ane Haavardsdatter Lunde/UD / NTB scanpix

Ine Eriksen Søreide møtte Benjamin Netanyahu

I møtet med Netanyahu tok utenriksministeren opp Israels beslag av det norske skipet Al-Awda, tidligere kalt Kårstein.

Kritikken kommer etter at Eriksen Søreide møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu på statsministerens kontor i Jerusalem søndag. Hun er på et tre dager langt besøk i Israel, de palestinske områdene og Jordan.

– Jeg formidlet vårt standpunkt om at vi opplever det som uforståelig at norske borgere som deltar i bistandsprosjekter, blir nektet innreise til Israel og områder på palestinsk side. Vi mener denne praksisen er uklok, sier Eriksen Søreide til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tok opp Gaza-båt

I møtet med Netanyahu tok utenriksministeren opp Israels beslag av det norske skipet Al-Awda, som opprinnelig het Kårstein, og var på vei til Gaza med medisiner og medisinsk utstyr til lokalbefolkningen.

– Vi ba umiddelbart myndighetene om en forklaring på hvorfor skipet ble oppbrakt, hendelsesforløpet og maktbruken. Vi har fått forsikringer om at det vil vi få, og jeg formidlet at dette er noe som opptar og engasjerer oss på norsk side, forteller Eriksen Søreide.

Samtidig fastholdes det fra Israels side at det finnes andre veier inn til Gaza enn sjøveien, blant annet kan humanitære forsyninger til Gaza leveres i Ashdod.

Spent situasjon

Siden demonstrasjonene på Gazastripen startet i slutten av mars er over 150 palestinere blitt drept, og flere såret.

– Norge har vært og er helt tydelige overfor israelske myndigheter på at det er uakseptabelt å skyte med skarpt på ubevæpnede demonstranter, slår utenriksministeren fast.

Hun legger til at da situasjonen var på sitt mest spente, oppfordret Norge til tilbakeholdenhet fra alle parter, også militante krefter i Hamas.

– Jeg opplever forståelse på begge sider for at ingen ønsker å eskalere situasjonen. En mer varig våpenhvile er avgjørende for å få gjennomført de praktiske prosjektene i giverlandssamarbeidet. Det handler om tilgang på energi, drivstoff, mat, medisiner og medisinsk utstyr i tillegg til bygningsmateriale, sier Eriksen Søreide.

Tostatløsning

Under besøket vil utenriksministeren oppfordre Israelere og palestinere til på sikt å gjenoppta forhandlingene om en tostatsløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette har stått i stampe i mange år, og det har ikke vært ført direkte forhandlinger på fire år, sier hun.

– Men å se for seg at man skal fortsette med en uendret situasjon er ikke en holdbar løsning. Det må komme en politisk løsning som en forutsetning for varig fred. Dagens situasjon er både spent og konfliktfylt, men utgangspunktet vårt er at både palestinsk og israelsk side ønsker en tostatsløsning.

Giverlandsgruppen

I løpet av den tre dager lange reisen møter hun også palestinerenes statsminister Rami Hamdallah, samt representanter for FN og det internasjonale samfunnet.

Reisen er en forberedelse til det neste ministermøtet i Giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), som ledes av Norge. Møtet holdes i New York i september.

– I en situasjon med et høyere spenningsnivå enn på lenge, så er arbeidet i Giverlandsgruppen viktig. Ikke minst fordi dette er det eneste stedet hvor israelere, palestinere og USA fortsatt sitter rundt samme bord, sier Eriksen Søreide.

Praktisk arbeid

– Målet er å sikre framgang på alle de prosjektene på Gaza som alle er enige om at vi skal gjennomføre. Når vi fokuserer på de praktiske sidene, så er alle partene veldig konstruktive, og dessuten verdsettes Norges innsats og bidrag til å løse vanskelige situasjoner, sier Eriksen Søreide.

I Jordan skal Eriksen Søreide møte Jordans utenriksminister Ayman al-Sadafi. Det er også planlagt et besøk i flyktningleiren Azraq.

Les også
Utenriksministeren på besøk i Midtøsten
Les også
7-åring fra Israel nektes å delta i sjakkturnering
Les også
Israeler drept i knivangrep på Vestbredden
Les også
Israel stanset svensk båt på vei til Gaza
Les også
Israel har løslatt palestinsk tenåringsforbilde
Les også
Norske aktivister fortsatt fengslet i Israel
Les også
Palestinsk aktivist får pris i Sør-Afrika
Les også
Eurovision-vinner sang på Allsang på Skansen
Les også
Titalls tusen israelere protesterer mot ny lov
Les også
Corbyn erkjenner antisemittisme-problem i Labour
Les også
Elie Wiesels barndomshjem vandalisert av antisemittisk grafitti