MØTTES: Den israelske fredsaktivisten Uri Avnery møtte Yasser Arafat i 1974. Han døde mandag, 94 år gammel. Foto: AP/NTB scanpix

Den israelske fredsaktivisten Uri Avnery er død, 94 år gammel

Fredsaktivisten Uri Avnery, en forkjemper for fred med palestinerne, døde natt til mandag, opplyser et sykehus i Tel Aviv.

Avnery forlot Tyskland som barn da Hitler kom til makten. Han kjempet i 1948-krigen da Israel ble grunnlagt som stat, men gjennom resten av livet var han en ivrig tilhenger av opprettelsen av en palestinsk stat som skulle eksistere side om side med Israel.

Han var den første israeleren som offentlig møtte Yasser Arafat. Det skjedde i 1974, et møte som ble fordømt av høyresiden i israelsk politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avnery mente at Vestbredden og Øst-Jerusalem måtte slås sammen med Gazastripen for å danne en selvstendig palestinsk stat. Hans syn høstet internasjonal ros, men på hjemmebane ble av mange sett på som en som forrådte sionismen.

Fredsaktivisten satt mange år i Knesset og var også sjefredaktør i motstrømsmagasinet Haolam Hazeh. Han ble tildelt Israels fremste journalistpris i 2003.

Tidligere utenriksminister Tzipi Livni skrev på Twitter mandag at Avnery var mann for sine standpunkter, en person som hadde sådd tanken om fred og moderasjon i Israels hjerte, selv om begrepene ikke sto i ordboken.

Les også
Hamas til Dagen: – Steiner og branndrager er fredelige verktøy
Les også
Verdenskjente artister hyller avdød souldronning
Les også
Hvil i fred, Layla
Les også
Kofi Annan er død
Les også
Fikk nytt liv i Israel
Les også
Egeland: – Annan var den største sammen med Hammarskjöld