JUBELSCENER: Jubelen ville ingen ende ta da Israel be presentert og flagget vaien over scenen på IKAJ-konferansen i Jerusalem i 2011. Over 6.000 fra rundt 80 land deltak på årets Feast of Tabernacles. Foto: John Solsvik

- De er mer israelvennlige enn Jesus

Av frykt for å støte, gjør israelvenner jødene en bjørnetjeneste, mener tidligere høyskolelektor og bibellærer.

Når den Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem sparker i gang sitt årlige sommerstevne i Kristiansand denne helgen får de selv et spark bak.

Det kommer fra tidligere høgskolelektor ved NLA Høgskolen Staffeldtsgate, Anne-Margrete Saugstad. Hun mener organisasjonen lurer både seg selv og sine medlemmer når de ikke forkynner om Jesus for jøder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hver gang jeg leser noe av det de skriver, er det ensidig vinklet på at jødene er Guds folk og i pakt med Gud. De vil gjerne vise jødene at de er på parti med dem. Er det en bibelsk måte å forholde seg til jødene på? spør Saugstad, som har spesialisert seg på forholdet mellom Det gamle- og Det nye testamentet.

Hun mener enkeltsitater fra IKAJs leder Dag Øyvind Juliussen er «unyanserte».

– Dessuten er det ren vranglære, skriver Saugstad i en kronikk i Dagen i dag.

«Guds pakt med Abraham og det jødiske folk står fortsatt ved lag» (fredag 19.6 2015). Noe annet kalles erstatningsteologi, som har resultert i jødehat og grusomheter mot det jødiske folk opp gjennom tidene.

Det er sitater som dette fra Dag Øyvind Juliussen i den Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem som får høyskolelektoren til å vri seg i stolen.

Les Saugstads kronikk: Abrahams etterkommere og Abrahams barn

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjør en bjørnetjeneste

Den tidligere høgskolelektoren beskriver seg selv som israelvenn og har besøkt landet en rekke ganger. Hun har også besøkt den Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (IKAJ).

Nå mener hun at Juliussen og IKAJ snakker jødene etter munnen og dermed gjør dem en bjørnetjeneste.

– I Bibelen ser vi at jødene ofte får sitt pass påskrevet av profetene når de forlater Gud. IKAJ er ikke i nærheten av dette. De viser en godvilje som bare ender opp med at de gjør jødene en bjørnetjeneste. IKAJ fremstår i mine øyne som mer israelvennlig enn profetene, Jesus og Paulus, sier Saugstad.

Frykter hat-stempel

Frykten for å fremstå som antisemitt eller jødehater er en av årsakene til at IKAJ helt og holdent kjøper jødenes egen tolkning av Bibelen, tror Saugstad.

– At kirkefedre eller Luther eller kristne opp gjennom tidene har hatt et helt galt syn på jødene, fordrer vel ikke at vi skal la jødenes tolkning av sin egen historie ha førsterett? spør hun.

– Ingen av de irettesettelsene som jødene får gjennom profetiske advarsler i GT eller forkynnelse til omvendelse i Det nye testamente har noe med antisemittisme og jødehat å gjøre, de springer ut av en dyp kjærlighet til et folk som skal reddes ut av sine egne vrangforestillinger. Det må også vi tørre å si dersom vi skal være sannheten tro i kjærlighet, sier Saugstad.

Vitner i handling

– Det er ikke riktig at vi ikke viser dem hvem Jesus er, sier Dag Øyvind Juliussen i den Kristne Ambassade Jerusalem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om organisasjonen ikke definerer seg som en misjonsorganisasjon betyr ikke dette at man skjuler Jesus, mener Juliussen.

– Vi demonstrerer Guds kjærlighet til folket gjennom praktisk handling, sier han, og nevner et eksempel fra byen Haifa hvor de finansierer et senter for fattige Holocaust-ofre.

– Nå forteller menigheter i Haifa at de har fått større åpning hos jøder etter at de fikk høre om arbeidet blant ofrene.

Har blitt fiender

– Saugstad mener dere driver med vranglære. Hva tenker du om det?

– Jeg synes hun begrunner det dårlig. Vi har hjulpet 120.000 jøder hjem til Israel. Vi hjelper Holocaust-overlevende og samarbeider med Holocasutsenteret. Vi underviser om Israel ut i fra Guds ord. Er det dette som gjør oss til vranglærere? spør Juliussen.

Årsaken til at IKAJ ikke driver med tradisjonell misjon er at jødene har fått et bilde av kristne som fiender, ifølge Juliussen.

– Vi kan ikke unnslå at 2000 år med kirkehistorie har tatt Jesus så langt bort fra jødene som overhode mulig. Mange av kirkefedrene har bedrevet erstatningsteologi og antisemittisme. Jødene har fått et bilde av kristne som en fiende på grunn av hvordan kirken har opptrådt i historien. Vår tilnærming til jøder, er at vi ønsker å vise dem et annet ansikt av Jesus enn det kirken tidligere har gitt dem, sier Juliussen.

Selv om han tror at jødene har en spesiell plass i Guds frelsesplan, trenger de like mye Jesus som alle andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men direkte misjon gjør jødene best selv, sier han.

Les kronikken til Anne-Margrete Saugstad

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

IKAJ

Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem er en politisk-kristen organisasjon etablert i 1980.

Den norske avdelingen ledes av Dag Øyvind Juliussen.

Ambassadens visjon er å vise nestekjærlighet til Israel, bringe forsoning mellom kristne og jøder, og bidra til å beskytte jødenes plass i landet.

Les også
Abrahams etterkommere og Abrahams barn
Les også
Kristne og Israel
Les også
– Hvorfor er evangeliet blitt skjult for oss?Israel-korrespondenten