løslatt: Imran Firasat er løslatt fra fengsel i Spania.

Islamkritikeren Imran Firasat er løslatt

Imran Firasat er satt fri fra Spansk fengsel, ifølge hans spanske advokater.

Islamkritikeren Imran Firasat har sittet fengslet i Spania siden han ble deportert fra Norge i sommer. Fredag ettermiddag ble han satt fri.

– Min hjertelige takk til alle brødre og søstre som har hjulpet meg, og det er takket være den hjelpen jeg i dag kan puste som en fri mann, skriver Imran Firasat i en epost han sendte til sine støttespillere mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I brevet takker han også for alle bønnene og innsatsen til støttespillerne.

Spesialdomstol

– Rettsdokumentene gir oss ingen forklaring på hvorfor han er sluppet ut av fengselet, men ut fra innholdet virker det som at Nasjonaldomstolen har vært inne i saken, skriver advokat Oleksandr Voronyuk i en epost til Dagen.

Nasjonaldomstolen er en spesialdomstol i Spania som har jurisdiksjon i hele Spania. Avgjørelser her kan ankes til spansk høyesterett.

Imran Firasat er en pakistansk islam-kritiker som har hatt oppholdstillatelse i Spania i åtte år. Imran Firasat står bak den islam-kritiske filmen «The Innocent Prophet», og har hatt et samarbeid med den svært islam-kritiske amerikanske pastoren Terry Jones.

Firasats støttespillere mener at det er hans islamkritikk som gjorde at Spania trakk tilbake asylstatusen han hadde hatt i syv år.

Søkte asyl i Norge

8. juli kom han til Norge og søkte asyl. Etter kort tid ble han varetektsfengslet, fordi utlendingsmyndighetene fryktet at han ville unndra seg en eventuell utvisning fra Norge. I slutten av juli ble han deportert ut av Norge tilbake til Spania. Norge realitetsbehandlet aldri hans asylsøknad.

Med bakgrunn i Dublin-regelverket ble Firasat sendt tilbake fra Norge til Spania. Det europeiske regelverket sier at asylsøknader skal behandles i det første Schengen-landet de kommer til. På rekordkort tid ble Firasat derfor sendt tilbake til Spania, der han umiddelbart ble varetektsfengslet.

Drapstiltalt

Han har sittet varetektsfengslet i Spania i påvente av at et utleveringskrav fra Indonesia skal avklares. Firasat er drapstiltalt i Indonesia, en anklage han avviser som falsk og grunnet i hans islamkritikk. Han frykter for livet om han blir sendt til Indonesia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Firasat fryktet også for livet sitt i spansk fengsel, og i høst sendte han et håndskrevet brev til den norske støttegruppen der han ba om fortsatt støtte til sin sak.

Advokatene mener nå at hans utvisningssak er avklart, men at det fortsatt er behov for internasjonal støtte for å gi Firasat og hans familie sikkerhet.

– Vi fortsetter å arbeide med sikkerhetsaspektet rundt Firasat og familien, og trenger fortsatt internasjonal støtte til dette, skriver advokat Voronyuk.

Imran Firasat

Imran Firasat er en pakistansk konvertitt fra islam, født i 1978.

Kontroversiell islam-kritiker.

Fikk oppholdstillatelsen i Spania inndratt etter at han publiserte filmen « The Innocent Prophet».

Søkte asyl i Norge, ble sendt raskt tilbake til Spania med bakgrunn i Dublin-reglene.

Ble pågrepet og fengslet i Spania. Løslatt fredag 12. desember 2014.

Kilde: Dagen

Les også
Imran Firasat frykter han blir deportert snart
Les også
Imran Firasat får internasjonal støtteIslamkritiker
Les også
Islamkritikeren burde fått beskyttelse
Les også
Pakistansk islam-kritiker i fengsel i NorgeImran Firasat
Les også
Islam-kritiker fikk ikke bli i Norge.Imran Firasat