LIVSVERNERE: Organisasjonen Ireland United for Life avkrever politikerne et løfte om å «respektere og opprettholde den grunnlovsgitte retten det irske folk har til å avgjøre Irlands enestående status som livsverner». Foto: David Gray, Demotix

Irene bekrefter sterk motstand mot abort

To tredeler av irene støtter landets grunnlovsvern for ufødte barn. En firedel er imot det.

Det går frem av en ny meningsmåling i Irland. Blant de 1.025 spurte fordelte svarene seg slik:
n 68 prosent ønsker at landets grunnlov fortsatt skal gi rettsvern for ufødte barn.
n 26 prosent sier nei til et slikt rettsvern.

Det var i 1983 Irlands grunnlov fikk et tillegg som skal beskytte fostres liv.
I målingen ble det også spurt om synet på tidligfostre, kalt embryoer eller befruktede egg. Bakgrunnen for dette spørsmålet er en fersk høyesterettsdom om tidligfostrenes eventuelle rettsvern. Domstolen har slått fast at «embryoer ikke er beskyttet av grunnloven, men fortjener respekt», og at det er det irske parlament som til enhver tid må avgjøre hvilket rettsvern befruktede menneskeegg skal ha.

- Bekrefter stor støtte

- Mener du at myndighetene bør eller ikke bør vedta en lov som beskytter menneskelige embryoer innen stamcelleforskning og ved assistert befruktning? lød målingens andre spørsmål.

Her ble resultatet slik:
62 prosent av irene vil ha rettsvern for tidligfostre og 27 prosent går imot en slik lov.
Målingen var bestilt av abortmotstanderne i irske Pro Life Campaign (PLC). Nå uttrykker organisasjonen stor tilfredshet med resultatene.
- Tallene bekrefter den store støtten som fins i befolkningen for å beskytte ufødte barn - bygd på det viktige skillet mellom det å sikre kvinner all nødvendig medisinsk behandling og det å forby abort, hvor målet er å ta barnets liv, heter det i en uttalelse fra PLC.

I lys av Strasbourg-dom

Organisasjonen viser til en rapport fra Verdens helseorganisasjon om at Irland, med sitt abortforbud, er verdens tryggeste land for gravide.
Meningsmålingen ble gjort kort tid før valget som Irland gjennomfører i disse dager. I forlengelse av svarene i målingen har en paraplyorganisasjon mot abort, Ireland United for Life (IUL), avkrevd politikerne konkrete, skriftlige løfter om at det grunnlovsgitte rettsvernet for ufødt liv blir beholdt.

Noe av bakteppet her er en dom i Den europeiske menneskerettdomstolen (EMD) tidligere i vinter. Den slo fast at abort ikke er noen menneskerettighet. Samtidig sa domstolen at siden Irlands grunnlov gir rett til abort når kvinnens liv er truet, må landet få en lov som sikrer den retten.

Vil ha irsk selvstyre

Men den irske grunnloven gir ingen «rett til abort». EMD sikter sannsynligvis heller til en irsk høyesterettsdom av 1992. Den sier at der det er sannsynlig med selvmord, er det tillatt med abort. Denne dommen er imidlertid ikke gjort til irsk lov.
Avgjørelsen fra EMD fikk den irske arbeiderpartilederen Eamonn Gilmore til si at hans land med dette er forpliktet til å åpne for abort når «kvinnens helse» er truet av svangerskapet.

Men nå avkrever IUL politikerne et løfte om å «respektere og opprettholde den grunnlovsgitte retten det irske folk har til å avgjøre Irlands enestående status som livsverner». Organisasjonen forlanger også at politikerne «ikke lager lover for abort», og at de «vil gå fullstendig imot alle forsøk fra ikke-valgte EMD-dommere på å tilrane seg det irske folks grunnlovsgitte rett til å bestemme i abortspørsmålet».DM