Iran øker forfølgelsene

I fjor høst ble den femte protestantiske pastoren i Iran drept. Mange er fengslet for å ha konvertert fra islam og forkynt kristen tro. Likevel har norske utlendingsmyndigheter tilbakesendt flyktninger som forfølges for sin tro.

Den 22. november i fjor ble pastor Ghorban Dordi Tourani funnet drept utenfor sitt hjem. Samtidig ble ti andre kristne på ulike steder i landet arrestert, hardt torturert og siden løslatt av sikkerhetspolitiet, skriver tidsskriftet Ropet i Øst. Få dager før disse hendelsene skal Irans president Mahmoud Ahmadinejad ha uttrykt at han ville stoppe kristendommen i Iran.

Shia-muslimsk
Iran er et totalitært og hierarkisk samfunn der det shia-muslimske presteskapet gjennom ?Vokterrådet? legger alle premisser. Trosfrihet finnes riktignok nedfelt i konstitusjonen, men gjelder ikke i praksis for alle dem som ikke følger den shia-muslimske læren. Dette til tross for at Iran er medlem av FN og har signert en rekke av konvensjonene som omhandler menneskerettigheter.
Slike rettigheter er underordnet den islamske lære og sharia-lovgivningen, og må vike når disse kommer i konflikt.

Tilbakesendes
Norske utlendingsmyndigheter har tilbakesendt flyktninger som forfølges for sin tros skyld i Iran. Det førte til at Norsk Misjon i Øst før jul støttet opp om et demonstrasjonstog i Oslo som endte opp ved Stortinget. Det er dokumentert at religiøs forfølgelse svært sjelden brukes som grunn for å innvilge opphold til iranske flyktninger i Norge.

Mz