Intens abortdebatt i Høyre

Striden stod om alvorlig sykdom skal være egen abortgrunn eller ikke.

GAR­DER­MOEN: Abort-de­bat­ten på Høyres landsmøte star­tet lør­dag mor­gen med inn­led­ning om Høy­res helse­po­li­tikk av pro­gram­ko­mi­te­ens leder Bent Høie.

Parti­le­der Erna Sol­berg sa på presse­kon­fe­ran­sen etter le­ders tale fre­dag at hun ven­tet en til­spis­set de­batt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Men jeg tror det blir en etter­tenk­som de­batt, sier hun.

Følg Høy­res lands­møte di­rek­te via nett-TV

Delte seg

Fre­dag etter­mid­dag ble det klart at også re­dak­sjons­ko­mi­te­en som har be­hand­let de inn­kom­ne for­sla­ge­ne, delte seg i to nes­ten like store frak­sjo­ner. Sju går inn for å endre abort­lo­ven, seks går imot.

Re­dak­sjons­ko­mi­te­ens leder Tor­bjørn Røe Isak­sen gjor­de det klart at de ville over­late de­bat­ten til lands­mø­tet.

Kvinne­opp­rør

Et opp­rør fra Høy­res Kvinne­fo­rum som har spredt seg til en rekke fyl­kes­lag kan endre et en­stem­mig for­slag fra pro­gram­ko­mi­te­en om å endre abort­lo­ven. For­sla­get in­ne­bæ­rer at syk­dom eller funk­sjons­hem­min­ger hos fos­te­ret ikke len­ger skal selv­sten­dig abort­grunn etter 12. uke.

For­sla­get blir sett som en inn­stram­ming av abort­lo­ven av Høy­res Kvinne­fo­rum og flere andre Høy­re-po­li­ti­ke­re.

- Vi må ha til­tro til at folk selv kan ta en av de vik­tigs­te be­slut­nin­ge­ne i sitt liv, nem­lig om de skal føde et al­vor­lig sykt barn, sier Brodt­korb til Dagen.

Ad­va­rer

Pro­gram­ko­mi­te­ens Birthe Erik­sen fra Horda­land er kri­tisk til ar­gu­men­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg vil ad­va­re mot å de­fi­ne­re spørs­må­let ute­luk­ken­de i et kvinne­retts­per­spek­tiv, sier Erik­sen.

Pro­gram­ko­mi­te­en vil fjer­ne så­kalt eu­ge­nisk in­di­ka­sjon i abort­lo­ven fordi den opp­le­ves som dis­kri­mi­ne­ren­de for per­soner som lever med funk­sjons­hem­min­ger som inn­be­fat­tes av loven. De fryk­ter også at den bi­drar til et sor­te­rings­sam­funn.

Re­dak­sjons­ko­mi­te­en har av­vist for­sla­ge­ne om å åpne for egg­do­na­sjon og sur­ro­ga­ti. Også denne de­bat­ten kom­mer lør­dag mor­gen.

Dagen

Følg Høy­res lands­møte di­rek­te på dagen.no