Ingen tegn til atomkompromiss med Iran

For førs­te gang på seks må­ne­der sit­ter irans­ke og vest­li­ge di­plo­ma­ter ved samme bord for å dis­ku­te­re lan­dets atom­pro­gram. Men ut­sik­te­ne til et snar­lig gjen­nom­brudd er små.

Både Is­rael og ame­ri­kans­ke folke­valg­te har ad­vart mot en for snill linje over­for Iran under sam­ta­le­ne, som tirs­dag star­tet bak luk­ke­de dører i Genève. I løpet av to dager skal det av­kla­res om det er mulig å gå vi­de­re på en pro­sess som skal få Iran til å endre sitt atom­pro­gram, end­rin­ger som skal gi ver­dens­sam­fun­net til­lit til at lan­det ikke vil ut­vik­le atom­vå­pen.

De siste da­ge­ne harIs­rael gang på gang ad­vart ver­dens­sam­fun­net mot å lette på pres­set og fjer­ne sank­sjo­ner mot den islams­ke re­pub­lik­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Iran tror det kan komme unna med kos­me­tis­ke inn­røm­mel­ser som ikke vil ut­gjø­re noen sær­lig hind­ring på veien mot ut­vik­ling av kjerne­fy­sis­ke våpen, heter det i en ut­ta­lel­se fra sik­ker­hets­rå­det i den is­ra­els­ke re­gje­rin­gen.

Is­rael, som er redd for at en av lan­dets ar­ges­te fien­der skal skaf­fe seg atom­vå­pen, mener det vil være «en his­to­risk feil» å lempe på pres­set mot Iran.

Ut­ta­lel­sen ble of­fent­lig­gjort få timer før sam­ta­le­ne mel­lom Iran, USA, Russ­land, Kina, Stor­bri­tan­nia, Frank­ri­ke og Tysk­land skul­le star­te.

Mer mo­de­rat?

Det er førs­te gang re­pre­sen­tan­ter for den så­kal­te 5+1-grup­pen (fem ve­to­mak­ter i FN samt Tysk­land) møter irans­ke for­hand­le­re siden Has­san Rou­ha­ni over­tok som Irans pre­si­dent. Han anses som noe mer mo­de­rat og kom­pro­miss­venn­lig enn for­gjen­ge­ren Mah­moud Ah­ma­dine­jad.

Man­dag ba både de­mo­kra­ter og re­pub­li­ka­ne­re i Kon­gres­sen om at Oba­ma-ad­mi­ni­stra­sjo­nen fort­set­ter en hard linje over­for Iran. Så sent som i juli stem­te Re­pre­sen­tan­te­nes hus med stort fler­tall for en skjer­ping av sank­sjo­ne­ne. Men etter an­mod­ning fra Oba­ma-ad­mi­ni­stra­sjo­nen ble til­ta­ke­ne ut­satt til etter Genève-for­hand­lin­ge­ne.

I et brev til pre­si­dent Ba­rack Obama skri­ver ti se­na­to­rer at det trengs be­ty­de­li­ge inn­røm­mel­ser fra iransk side for at den neste run­den med sank­sjo­ner skal av­blå­ses.

Mer til­spis­set

For­hand­lin­ge­ne om Irans atom­pro­gram har vart helt siden 2006, men med årene har kon­flik­ten kun blitt mer til­spis­set, og i dag må Iran hans­kes med harde øko­no­mis­ke sank­sjo­ner.

Vest­li­ge land kre­ver at Iran stan­ser pro­duk­sjon og lag­ring av uran som er an­ri­ket til 20 pro­sent. De vil også at Iran sen­der noe av sitt an­ri­ke­de uran til lag­ring i ut­lan­det, samt sten­ger et an­legg der meste­par­ten av an­ri­kin­gen fore­går.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høy­an­ri­ket uran kan både bru­kes til en mer ef­fek­tiv kraft­pro­duk­sjon og til å pro­du­se­re atom­vå­pen. Iran av­vi­ser at pro­gram­met er et for­søk på å pro­du­se­re atom­bom­ber.

Den irans­ke de­le­ga­sjo­nen ledes av uten­riks­mi­nis­ter Javad Zarif. Han har på for­hånd ut­trykt håp om at møtet i Genève kan føre til enig­het om et vei­kart for hvor­dan man skal gå fram for å finne en løs­ning.

Vest­li­ge for­hand­le­re har på for­hånd sagt at de er in­ter­es­ser­te i å lytte til Irans ideer. (©NTB)