QATAR: Ar-Raya, 7. juni 2012.

Ingen demonstrerer mot disse

Medier i muslimske land flommer over av antisemittiske tegninger.

LES OGSÅ:Murdoch beklager «grotesk» Netanyahu-karikatur

(Denne saken ble førs­te gang pub­li­sert på Dagen.no 21. sep­tem­ber 2012)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Over store deler av den ara­bis­ke ver­den ar­ran­ge­res det i dag de­mon­stra­sjo­ner mot den islam­kri­tis­ke fil­men «Innocen­ce of Mus­lims» og Mu­ham­med-ka­ri­ka­tu­re­ne som ons­dag ble pub­li­sert av det frans­ke sa­tire­ma­ga­si­net Char­lie Hebdo. Men hvor­dan for­hol­der ara­bis­ke medi­er seg til ka­ri­ka­tu­rer av andre kul­tu­rer og re­li­gio­ner?

Den ame­ri­kans­ke or­ga­ni­sa­sjo­nenAnti-De­fa­ma­tion Le­ague (ADL) job­ber blant annet med å be­kjem­pe anti­se­mit­tis­me. I sin rap­port «Arab Media Re­view» do­ku­men­te­rer ADL anti­se­mit­tis­ke ka­ri­ka­tu­rer i en rekke ara­bis­ke land.

- På­gått i år­ti­er

Bare i førs­te halv­år i 2012 har det blitt pub­li­sert teg­nin­ger som håner Is­rael og jø­de­ne i føl­gen­de land/om­rå­der: Bah­rain, Egypt, Gaza, Jor­dan, Ku­wait, Li­ba­non, Oman, Qatar, Sau­di-Ara­bia, Syria, De for­en­te ara­bis­ke emi­ra­ter og Jemen.

- Dette er noe som har på­gått i år­ti­er, for­tel­ler Con­rad Myr­land, dag­lig leder iMed Is­rael for fred (MIFF).

Han tror at mange av de hate­ful­le ka­ri­ka­tu­re­ne i ara­bisk pres­se kan være den re­el­le år­sa­ken til opp­tøy­ene og vol­den som blir ret­tet mot vest­lig hold.

- Det er lett å tenke at det er en spon­tan­re­ak­sjon fordi noen har blitt pro­vo­sert av yt­rin­ger fra Ves­ten. Ka­ri­ka­tu­re­ne er noe som viser at det pågår en kon­ti­nu­er­lig hatin­dok­tri­ne­ring i flere mus­lims­ke, og spe­si­elt ara­bis­ke, sam­funn.

Be­kym­ring

Iføl­ge Myr­land bryr de fles­te is­rae­le­re seg ikke om de ara­bis­ke ka­ri­ka­tu­re­ne, som ofte fram­stil­ler jøder som gris­ke og kri­gers­ke.

- De lever i en si­tua­sjon der de fles­te nabo­lan­de­ne er fiendt­li­ge og bryr seg ikke om det som skjer. Men de som føl­ger den ara­bis­ke ver­den, er dypt be­kym­ret over det de ser, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De lærer at veien fram til en fred er vel­dig, vel­dig lang. I for­bin­del­se med Oslo-pro­ses­sen så prøv­de jo Is­rael å få et krav til de pa­le­stins­ke myn­dig­he­te­ne om å stan­se opp­ford­ring til vold og de­mo­ni­se­ring av Is­rael. Det ble ikke fulgt opp.

Po­li­tikk

Midt­østen-fors­ker Jacob Høi­gilt vedFafo mener det er vik­tig å ikke bare gjøre ka­ri­ka­tur­stri­den til en re­li­gions-et­nisk sak.

- Dette har også mye å gjøre med stor­po­li­tikk, ara­bis­ke mus­li­mer føler at de er truet av Ves­ten - da sær­lig USA. Hvis det bare hadde vært noen ka­ri­ka­tu­rer, hadde det ikke blitt noen re­ak­sjo­ner. Sam­ti­dig er det nok mange re­li­giø­se le­de­re som tje­ner på dette og ser sitt snitt til å piske opp stem­nin­gen.

Høi­gilt er enig i at det kan virke selv­mot­si­gen­de at det skal være lov å kri­ti­se­re det ene og ikke det andre.

Sam­ti­dig peker han på at i Egypt har det nylig vært en gans­ke frisk de­batt om hva en skal ha lov å kri­ti­se­re i for­hold til kris­ten­dom­men.

Mu­ham­med spe­si­ell

Iføl­ge Fafo-fors­ke­ren er det også vik­tig å ha i bak­ho­det at mus­li­mer ser på hets av Mu­ham­med som mye verre enn hets av van­li­ge men­nes­ker.

- Mu­ham­med reg­nes som Guds pro­fet og den siste pro­fe­ten. Å stil­le spørs­mål ved hans in­tegri­tet og auto­ri­tet er tabu. Det er uak­sep­ta­belt. Og mens det i Ves­ten er van­lig å tenke at yt­rings­fri­het trum­fer alt, er det ofte andre syns­punkt på dette i ara­bis­ke land. Det som jeg synes er mest in­ter­es­sant her, er at hen­sy­net til at det er uak­sep­ta­belt, trum­fer yt­rings­fri­he­ten, sier Høi­gilt.

- Men det er mye annet enn re­li­gion som spil­ler inn her. Det er vik­tig å få frem, un­der­stre­ker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sys­te­ma­tisk opp­læ­ring

Con­rad Myr­land mener vest­li­ge medi­er gir alt­for lite opp­merk­som­het til het­sen Is­rael og jø­de­ne får i ara­bis­ke land.

- Dette er en ting som nes­ten ikke kom­mer fram i nors­ke medi­er.

Myr­land er også opp­tatt av å fo­ku­se­re på opp­læ­rin­gen som blir gitt i skole­ver­ket.

Mange ung­dom­mer som er in­volvert i vol­de­li­ge pro­tes­ter, har gått i sko­ler og mos­ke­er der det pågår en sys­te­ma­tisk opp­læ­ring i hat mot Ves­ten.

- Hvis man tror at dette kom­mer som en re­ak­sjon mot en film­snutt eller en teg­ning, er man vel­dig naiv.

LES OGSÅ: Murdoch beklager «grotesk» Netanyahu-karikatur

(Dagen)