Jan Harsem mener det er sjokkerende at en seriøs samfunnsaktør som LLH fremmer et slikt forslag.

Ikke ekteskap for mer enn to personer

Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) imøtegår alle påstander i media tirsdag om at de i sitt forslag til nytt program går inn for antallsnøytrale ekteskap.

- Antallsnøytralt ekteskap har aldri vært diskutert eller fremmet i LLH, hverken nasjonalt eller lokalt. Et slikt forslag skal selvsagt heller ikke behandles på vårt landsmøte i helga, sier daglig leder Jon Reidar Øyan i LLH.

Han reagerer sterkt på påstandene Jan Harsem i Nordisk nettverk for ekteskapet har kommet med, og som avisene Vårt Land og Norge i Dag har publisert tirsdag, at LLH med dette går inn for antallsnøytralt ekteskap.

Mine, dine, våre barn

I LLH sitt forslag til nytt prinsipprogram står det at «LLH mener norsk lov skal være tilpasset det faktum at mange barn vokser opp med flere enn to voksne som tar felles ansvar for barnets oppvekst.»

Jon Reidar Øyan sier at forslaget går ut på å vurdere om et barn kan ha flere enn to juridiske omsorgspersoner, ut fra at det i dagens samfunn er noen barn som er i denne situasjonen.

- Da tenker jeg på mine, dine, våre barn problematikken. Det som er ment med dette forslaget er å se på muligheten til å få vurdere og tilpasset arverettighetene til barn. Dette handler om barna og ikke om voksne og antallsnøytrale ekteskap. LLH åpner ikke for ekteskap for flere enn to, understreker Øyan.

Han mener at hverken Vårt Land eller Norge i Dag har dekning for de påstandene som settes fram og at kildene ikke er sjekket. LLH kommer nå til å melde Vårt Land og Norge i Dag til pressens faglige utvalg, da de mener Vær varsom-plakaten er brutt på en rekke punkter i deres omtale av denne saken.

Sjokkerende

Jan Harsem i Nordisk nettverk for ekteskapet mener like fullt formuleringen kan tolkes som støtte til antallsnøytrale ekteskap, og han mener det er sjokkerende at en seriøs samfunnsaktør som LLH fremmer et slikt forslag.

- Jeg forholder meg til den formuleringen som LLH selv har skrevet i sine sakspapirer i forkant av landsmøtet førstkommende helg. Det Øyan sier er lite konkret. Norsk lov er i dag tilpasset den situasjonene til mine, dine, våre barn.

Barneloven har bestemmelser om foreldreansvar og hvordan en i dag skal håndtere det. LLH må ta ansvar for det de sender ut og melder, sier Harsem.

Han mener formuleringen til Øyan er både ullen og upresis, og føler seg ikke trygg på agendaen til LLH.

- De er helt åpenbart ingen kjernefamilieorganiasjon, sier Harsem.


DM