STORE DRØMMER: Helge Nilsen drømmer om å få fram spllere som kan holde Branns stilling i toppen av norsk fotball.

I Brann for talenter

Helge Nilsen har tatt permisjon fra stillingen som idrettslærer ved Bibelskolen Bildøy Bergen for å utvikle lovende unge spillere i Brann.

Det er travle tider for den nyansatte treneren. Han har ansvaret for både klubbens tredjedivisjonslag og juniorlag. En av hovedoppgavene er å se potensialet i den enkelte spiller og legge til rette for at dette blir forløst.



Solid utdanning

Nilsen har selv bakgrunn som spiller på høyt norsk nivå. Blant annet har han spilt for Vålerenga. Men hjertet står i Brann.

– Det er jo en kremjobb, sier en sprudlende Nilsen over mobiltelefonen, på vei til et møte med ungommer på toppidrettslinjen ved Åsane videregående skole i Bergen.

– Det er utrolig spennende å få jobbe med ungdommer i alderen 16-20 år, legger han til.

Utdannelsen sin har han fra Norges Idrettshøgskole. Dessuten har han det såkalte D-kurset, den tyngste fotballtrenerutdanningen i Norge.

Sportssjef Roald Bruun-Hansen i Brann forklarer overfor Dagen Magazinet at Nilsens solide utdanningsbakgrunn, både fotballfaglig og pedagogisk, samt fortiden som toppspiller, er de viktigste grunnene til at han ble bedt om å gå inn i stillingen.

– I tillegg har han erfaring med å jobbe med ungdom, og han har et kontruktivt godt syn på å utvikle unge spillere, sier Bruun-Hansen.



Store ressurser

Målsetningen for arbeidet framover er å få fram spillere som kan gjøre det godt for både klubb- og landslag.

– Tidligere har det ikke vært satset så mye på talentutvikling i Brann, og mange har anbefalt unge spillere å gå til andre klubber for å få spille seniorforball. Nå satser Brann masse ressurser for å utvikle talentene selv, forteller Nilsen.

Han er del av et ressurssterkt team som skal dra lasset sammen. De skal jobbe profesjonelt med blant annet videoanalyse av kamper. Den nye satsingen er fra ledelsens side vurdert som en fornuftig investering.

– Det er dyrt å kjøpe gode spillere på 20 år. Derfor er satsingen viktig også i et økonomisk perspektiv, påpeker Nilsen.

Fra flere hold ble det påpekt at Brann hadde få bergensere og hordalendinger med på laget da de vant serien i fjor, og Nilsen håper at det kan bli flere tjuagutter, striler og hardinger i Brann-stallen på litt sikt.

– Men skal Brann fortsette å være det beste laget i Norge, er det realistisk at man vil måtte hente spillere fra andre deler av landet og utlandet, sier han.



Forsakelse

– Hva er det som skal til for at en spiller skal kunne bli god?

– Veldig mye handler om innstilling og holdninger. Man må være villig til å jobbe hardt. Det er ikke nok å ha talent hvis man ikke er villig til å stå på. En del av spillerne jeg jobber med, har 12-15 treningsøkter i uken, sier Nilsen.

Han minner om Paulus' ord om at en idrettsmann må forsake noe for å vinne hederskransen.

– Tar du med deg noe fra jobben som bibelskolelærer inn i Brann-jobben?

– Vi skal jo leve som kristne enten vi er her eller der, og jeg vil være et medmenneske som bryr seg og har Jesus med. Det håper jeg kan være en styrke. Og så tror jeg det er sunt at vi som kristne er ute i samfunnet og har oppgaver der.



Driver campingplass

Jobbtilbudet i Brann var var så spennende at Helge Nilsen hadde vanskelig for å la sjansen passere. Men han har så mange jern i ilden, eller kanskje heller baller i luften, at det var en del som skulle klaffe for at han skulle kunne slå til.

– I fjor hadde jeg ikke hatt sjanse til å takke ja, men i år la alt seg til rette, forteller han.

Nå er det nemlig erstattere på plass på bibelskolen og kona har fått permisjon fra sin stilling som sykepleier for å kunne ta seg av driften av ekteparets campingplass sammen med innleide folk.

Nilsen regner med å få nok å gjøre likevel:

– Men jeg må jo ha tid til å være med både kona mi og de tre herlige døtrene våre. Så det gjelder å finne en god balanse, sier han.


DM