– Dette lukter boikott. Er dette virkelig Arbeidetpartiets linje, spør Jørund Rytman (Frp). Han mener at det burde være i Norges interesse å samarbeide mer med Israel.

Krangel om Israels gassfelt

– Dette er tull. Israel utvinner gass fra felt som er i egen økonomisk sone. Israel driller ikke i omstridte soner, verken mot Libanon eller Gaza-stripen.

Israel driver med gasstyveri fra omstridte felt i Middelhavet, hevder palestinavenner. Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Truls Wickholm krevde på en markering onsdag at olje- og energiminister Tord Liens reise til Israel skulle stanses av statsministeren.

– Dette er tull. Israel utvinner gass fra felt som er i egen økonomisk sone. Israel driller ikke i omstridte soner, verken mot Libanon eller Gaza-stripen. Her har Wickholm gjort dårlig research på forhånd, sier Jørund Rytman ( Frp), leder for Israels venner på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han reagerer på Ap-representant Truls Wickholm deltakelse på markeringen i regi av blant annet Palestinakomiteen.

– Dette lukter boikott. Er dette virkelig partiets linje, spør Rytman. Han mener at det burde være i Norges interesse å samarbeide mer med Israel.

– Her har Norge en gylden anledning til å lære bort viktig kompetanse innen olje- og gassektoren. På mange områder har Israel mye å lære oss. Det er tross alt et land som er fremst i verden på teknologi, gründerskap og integrering, sier Frp-politikeren.

Kathrine Jensen i Palestinakomiteen sier til Dagen at Israel har uavklarte havgrenser til nabolandene, og mener at felt utenfor Gazas kyst er omstridt. Uansett frykter hun at israelsk utvinning av gass nær Gaza kan føre til at palestinske gassreserver tømmes. Hun er også kritisk til oljeboring i Golan.

Dan Poraz, førstesekretær ved den israelske ambassaden, kaller Jensens bekymringer for «falske anklager» og vil ha seg frabedt å bli anklaget for gasstyveri.

– Alle gassfelt som er i produksjon eller er på vei, er uten unntak i israelsk, ikke-omstridt farvann. De små gassfeltene nær Gazas grenser er tomme og ikke lenger i bruk. På Golan er det ingen oljeboring på gang.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Optimistisk til samarbeid med Israel
Les også
Oljeministeren på plass i Israel
Les også
Ap ber Solberg stanse oljeministerens Israel-besøk
Les også
Rekordhandel med varer fra Israel
Les også
New York-guvernør til kamp mot Israel-boikott