Israelsk politi avviser at branner var terror

Det er ikke fastslått at skog- og krattbrannene som nylig herjet Israel, var et resultat av såkalt pyro-terrorisme, slår israelsk politi fast.

Statsminister Benjamin Netanyahu har hevdet at brannene falt inn under definisjonen terrorisme, og flere israelske statsråder har benyttet begrepet «pyro-terrorisme».

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere palestinere ble pågrepet i helgen, anklaget for ildspåsettelse, men alle ble løslatt igjen mandag, skriver den israelske avisenHaaretz.

Israelsk politi slår samtidig fast at det foreløpig ikke kan fastslås at noen av brannene ble påsatt.

Liste

Politiet har dermed havnet i konflikt med israelske skattemyndigheter, som alt har satt opp en liste over hvilke branner som var et resultat av terror. Det får følger for hvor mye i erstatning de som har lidd tap, kan få.

Brannmannskapene som slukket de mange skog- og krattbrannene, deler politiets syn og nekter å gå god for påstandene om såkalt pyro-terrorisme.

Israelsk politi bekrefter at flere av brannene fortsatt etterforskes fordi det er mistanke om ildspåsettelse, men sier at det er altfor tidlig å konkludere.

Erstatning

Flere hundre bolighus ble flammenes rov under de i alt 1.773 brannene i forrige uke.

Dersom brannen var et resultat av en kriminell handling, kan huseiere med boligforsikring få opptil 330.000 kroner i erstatning.

Dersom det fastslås at brannen var et resultat av en terrorhandling eller såkalt nasjonalistisk handling, vil skattemyndighetene dekke tapet. Erstatningen vil da bli langt lavere enn den reelle verdien av det som har gått tapt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.