Israel skjerper sikkerheten etter nye knivangrep

Israel frykter ny palestinsk en voldsbølge før jødisk nyttår. Palestinerne fortviler over situasjonen.

– Angrepene skaper definitivt mer frykt, sier jødiske Shelly Hassan.

Hun tar seg en kaffepause på en benk i den lille parken mellom Gamlebyen og Jerusalems rådhus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et bybanestopp østover ligger Damaskusporten, der en jordansk statsborger forsøkte å knivstikke israelsk grensepoliti på fredag.

Lenger bort er Herodesporten, der en palestiner i 20-årene knivstakk og skadet to israelske politibetjenter mandag morgen, ifølge israelske myndigheter.

En politikvinne (38) ble hardt såret, mens en politimann (47) fikk moderate skader. Gjerningsmannen ble skutt og alvorlig såret.

– Jeg har venner på kysten som ikke tør å komme til Jerusalem, sier Hassan om faren for vold i det Israel anser som sin hovedstad.

Selv er ikke Shelly så redd.

– Jeg sitter jo her og drikker kaffe, smiler hun.

– Jeg tror ikke arabere er fæle, men det er noen få som er frustrerte og skaper problemer for sitt eget folk.

Skjerper sikkerhet

I helgen var det en rekke angrep på israelere i Jerusalem og sør på Vestbredden: diverse knivangrep på soldater, et bilangrep og et angrep der det ble kastet stein og flasker med maling mot en buss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mandag ettermiddag ble to palestinere skutt, den ene drept, da de prøvde å angripe soldater ved Abrahams grav i Hebron, ifølgeJerusalem Post.

Tirsdagangrep en palestinsk 16-årig gutt en israelsk soldat ved en veisperring utenfor landsbyen Bani Naim nær Hebron. Gutten ble skutt og drept.

Etter et år med angrep fra palestinske, «ensomme ulver» mot israelere, har det de siste ukene vært relativt rolig i Israel og de palestinske områdene. Denne helgen blusset det opp igjen. Israelske myndigheter frykter dette bare er en oppvarming foran det jødiske nyttåret, Rosh Hashana, som starter i begynnelsen av oktober.

Statsminister Benjamin Netanyahu har bedt om flere politistyrker, særlig i Gamlebyen og rundt Tempelplassen, og sier at det skal iverksettes tiltak mot alle forsøk på å krenke ro og orden.

Videre har Netanyahu beordret lederen av nasjonalforsamlingen Knesset om å hindre at representanter og ministre går inn på Tempelplassen «i denne sensitive perioden».

Stengte gater

Ved Damaskusporten sperret mandag en israelsk politibil veien slik at vanlig trafikk og busser ikke kunne passere østover. Dermed måtte folk ta beina fatt for å komme til og fra Øst-Jerusalem langs Gamlebyens murer.

Butikker ble bedt om å holde stengt, ifølge Muhammed Azmi, innehaver av en klesbutikk. Han er oppgitt over den politiske situasjonen og har mistillit til både israelske og palestinske myndigheter, USA og Storbritannia.

Azmi understreker at de som angriper israelere gjør det på egenhånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ingen har bedt dem om å drepe. Det fører ikke til noe godt for noen parter. Vi leter etter fred, men det er bare snakking, sier han.

Tviler på angrep

Azmi holder delvis åpent i butikken. Noen unge, hijabkledde jenter kommer inn for å se på vareutvalget. 22 år gamle Nour er skeptisk til nyhetene om knivstikking og andre angrep på israelere.

– Det er ikke uvanlig. Okkupasjonen, vet du. Men det er vanskelig å se at unge menn dør. Jeg tror de er vanlige og ærlige gutter, og jeg tror ikke at det var noen knivstikking, sier advokatfullmektigen.

– Hvorfor er det da så mange nyheter om knivstikking?

– Det er nyheter fra Israel. Det var ærlige 20-åringer, som plutselig blir skutt. De gjorde ingenting. Det er bare et spill for å skyte folk, hevder hun.

Trusler

Også staten Jordan er skeptisk til Israels versjon av hendelsene. Landet fordømmer at en mann med jordansk statsborgerskap ble skutt og drept fredag. Det israelske politiet sier at han skal ha prøvd å knivstikke politifolk, men Jordan tror ikke på det og mener at skyting var «urettferdig og barbarisk», ifølgeHaaretz.

Israelske politikere og den israelske hæren (IDF) legger skylden for volden på oppfordring til vold på gata og i sosiale medier. Netanyahu varsler at Israel vil gå hardere til verks mot dette, samt «feil informasjon» om Israelsk politikk om Tempelplassen.

Nour mener at israelerne ser på uttalelser som «vi må forsvare vårt land og vår rett» som en trussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Om vi sier at guttene ikke gjorde noe, er det som å si at vi er mot okkupasjonen.

Jødiske Shelly er uenig i at angripene kan være israelsk propaganda.

– Det skjer så mange hendelser og det er vanlig å angripe soldater, politi og sivile. Vi skyter ikke folk bare sånn uten videre. Vi vet hvor sensitiv denne situasjonen er, sier hun.

Mistet håp

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, mener at angrepene skyldes at folket hans har mistet alt håp om en bedre framtid, ifølge Jerusalem Post.

Tre av palestinerne som ble drept av israelske soldater i helgen, kalles av enkelte for martyrer. Palestinske medier melder at den israelske hæren i helgen arresterte en rekke palestinere ulike steder på Vestbredden.

Den palestinske landsbyen Bani Naim er sperret av etter at to av innbyggerne fredag skal ha prøvd å kjøre ned soldater ved innkjørselen til Kiryat Arba, en bosetning nær Hebron, melder Haaretz.