?Homopartiet Høyre?
Del
Hvis den nye markedsføringen av Høyre som ?de homofiles førstevalg? medfører at partiet må gi ytterligere konsesjoner til de homoseksuelle i bytte mot deres stemmer, vil det få dramatiske konsekvenser, skriver redaktør Vebjørn K. Selbekk.
Foran høstens kommunevalg vil Høyre markedsføre seg som ?homopartiet?. Ved å fri uhemmet til de homofile ønsker partiet å skaffe seg nye velgere fra denne gruppen.Det er fylkespartiet i Oslo som fronter Høyre i denne saken.

- Vi håper at de fleste innenfor denne målgruppen vil stemme Høyre, sier partiets bystyrerepresentant Helge Lórange til Dagsavisen.

Oslo-partiet har laget en egen løpeseddel og nettside rettet mot homofile. Under homofestivalen Skeive Dager i Oslo tidligere i sommer hadde Høyre egen stand, som eneste politiske parti. Høyres åpne homofile byrådsleder Erling Lae gikk først i homoparaden og delte ut priser under arrangementet. Samme Lae jobber nå for å få den europeiske homofestivalen Europride til Oslo. Det er et arbeid han også har gitt penger til.

Egentlig bør ikke dette ubehagelige utspillet overraske noen. Tross sin konservative profil har Høyre en lang historie av å bryte grenser i homofilisaken.Hør bare her:

Høyre fikk landets første åpne homoseksuelle stortingsrepresentant da Wenche Lowzow stod frem som lesbisk i 1979. Det var Høyres avhoppere, blant annet nåværende partileder og utenriksminister Jan Petersen, som ble tungen på vektskålen da partnerskapsloven ble vedtatt i 1993. De gav blaffen i partiets daværende offisielle motstandslinje og sikret flertall for den omstridte loven sammen med de sosialistiske partiene.

Finansminister Per-Kristian Foss ble landets første åpne homofile statsråd i 2001. Det vakte internasjonal oppsikt da han i januar i fjor inngikk partnerskap med sin mangeårige samboer, Schibsteds konserndirektør Jan Erik Knarbakk.To av partiets stortingsrepresentanter, Bent Høie fra Rogaland og Andrè Dahl fra Akershus, har stått frem som homoseksuelle. I Høyres bystyregruppe er fire av 19 representanter åpne homofile. Lederen for landets største interesseorganisasjon for homofile, Landslaget for Lesbisk og Homofil Frigjøring, Tore Holte Folletestad, er også aktiv Høyre-politiker.

Vi er redd Høyre forregner seg kraftig i denne saken. Det er nok flere stemmer å miste enn å vinne på en slik fremgangsmåte. Mange konservative og verdiorienterte velgere vil nok synes det er en grei avklaring av Høyre står så klart frem som ?homoparti?. Så kan jo de stemme på andre partier i stedet.Mest urolig er vi imidlertid over hvordan dette Høyre-frieriet vil slå ut i praktisk politikk. De homofile lar seg vel ikke lure bare av glorete løpesedler og fancy nettsider. Det er vel innholdet i politikken som gjelder for dem også.

I dagens situasjon står frontlinjene i homopolitikken ved spørsmålet om allmenn adgang til å adoptere barn for homoseksuelle. Hvis den nye markedsføringen av Høyre som ?de homofiles førstevalg? medfører at partiet må gi ytterligere konsesjoner til de homoseksuelle i bytte mot deres stemmer, vil det få dramatiske konsekvenser. En snuoperasjon fra Høyres side kan skape flertall for homoadopsjon i Stortinget.Nå spørs det jo om et slikt vedtak vil få så store praktiske konsekvenser når det kommer til stykket. Det finnes knapt et land som tillater at barn derfra blir sendt til homofile adoptivforeldre. Til gjengjeld finnes det mange nasjoner som synes tanken på homofil adopsjon er så umoralsk at de truer med å bryte all adopsjonskontakt med land som innfører slik lovgivning.Vebjørn K. Selbekk