Hets og hat i korsdebatt

Korsdebatten og bussdrapene i Årdal har skapt et voldsomt engasjement på nettet. Mange innlegg er ren rasisme.

«De kan jo bare flag­ge ut og åpne tv sta­sjon i Ugan­da», (VG nett).

«No må dem våkne (re­gje­rin­ga). Kor i h... skal vi vike for ut­len­din­ge­ne, skal ikke de bøye seg etter oss? Når dem kjem t våres land».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Net­tet er fullt av mer eller mind­re ufine inn­legg i kors­de­bat­ten og etter draps­sa­ken i Årdal.

Her på Dagen.no har vi også måt­tet slet­te mange inn­legg. Es­sen­sen går på at de som er imot kors­bruk kan «pelle seg hjem dit de kom fra», at alle som er i mot kors­bruk tas for å være mus­li­mer og at mus­li­me­ne får bruke hi­ja­ber mens krist­ne må skju­le kor­set.

Mo­de­re­rer

Også Dag­bla­det har mer­ket på­gang i disse to sa­ke­ne. Flere av sa­ke­ne er stengt for kom­men­ta­rer, sier fun­ge­ren­de de­batt­an­svar­lig i Dag­bla­det, Corne­lia Kris­ti­an­sen.

- Det er ingen hem­me­lig­het at saker om asyl, Ar­bei­der­par­ti­et og fe­mi­nis­me ska­per mye de­batt på våre sider. Vi prø­ver å holde kom­men­tar­fel­te­ne åpne, så det er mulig å de­bat­te­re også be­ten­te saker. Men blir det mange het­sen­de kom­men­ta­rer på kort tid, rek­ker ikke mo­de­ra­to­re­ne over alt, og da må vi sten­ge dem, sier hun til Dagen.

Hun sier de ikke har mu­lig­het til å be­grun­ne slet­tin­ger, men at de sva­rer e-pos­ter fra folk som føler seg urett­mes­sig slet­tet.

Kris­ti­an­sen job­bet i Af­ten­pos­ten før hun kom til Dag­bla­det. Hun mener nett­het­sen ikke er så mye verre enn før 22.juli.

- Mitt inn­trykk er at meng­den er gans­ke sta­bil.

For­ver­ring

En som har fors­ket på his­si­ge nett­de­bat­ter er sti­pen­diat ved uni­ver­si­te­tet i Oslo, Lene Aue­stad. Hun sier til forsk­ning.no at si­tua­sjo­nen er blitt verre etter 22. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Eks­pli­sit­te hatyt­rin­ger er blitt mye ty­de­li­ge­re i norsk de­batt de siste årene. Det vir­ker som om flere med eks­tre­me yt­rin­ger kom­mer til orde i den of­fent­li­ge de­bat­ten enn tid­li­ge­re, sier hun.

Hun tror dette har med den eks­tre­me høyre­si­dens selv­opp­nevn­te of­ferrol­le etter 22. juli.

- De mener de feil­ak­tig er blitt kob­let opp mot en gru­full hand­ling de tar av­stand fra. Dy­na­mik­ken som opp­står er som føl­ger: Når dere skyl­der på meg, må jeg få mer plass til å for­kla­re meg. Pres­sen synes å godta denne re­to­rik­ken. Ved å til­la­te hatyt­rin­ger flyt­tes nor­me­ne for hva som er greit å si. Det kan føre til økte for­dom­mer, sier hun.

Trol­let

Aue­stad har lite tro på at eks­tre­me yt­rin­ger vil end­res bare de slip­per til i de­bat­ten.

- Møtes man med fakta og ar­gu­men­ter som mot­be­vi­ser for­dom­me­ne, vil man kan­skje ta en liten omvei og endre sine be­grun­nel­ser. Men grunn­prin­sip­pet for for­dom­men vil ligge fast. Dette fordi for­dom­mer i stor grad er knyt­tet opp mot det emo­sjo­nel­le, ikke det ra­sjo­nel­le. For­dom­mer kan ek­sis­te­re side om side med ra­sjo­na­li­tet, sier hun til forsk­ning.no.

Aue­stad mener det ville vært en for­del med stren­ge­re fø­rin­ger på hvem som slapp til i den of­fent­li­ge de­bat­ten.

Hva mener DU? Bruk kommentarfeltet lenger ned på denne siden.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kors-saken

Mandag denne uken ble det kjent at nyhetsanker Siv Kristin Sællmann har fått anmodning fra NRK om å ikke vise seg med kors på TV.

NRK-saken har skapt stort engasjement over hele landet de siste dagene. Temaet har vært debattert både på TV og i radio, og flere aviser har fulgt opp saken.

Les også
Fra Facebook-aksjon til korsvandring
Les også
- Riktig av NRK å si nei til kors på skjermenKorsforbud i NRK
Les også
NRK-journalist bedt om ikke å bruke kors på TV
Les også
Nå har Dagen.no skiftet debattsystem