Her er Rushdie-manifestet

Rushdies opprop mot totalitær islamisme "Sammen mot den ny totalitarismen" er trykket av en rekke aviser Europa rundt. Her kan du lese det i norsk oversettelse.

Etter å ha overvunnet fascismen, nazismen og stalinismen, står verden nå overfor en ny, totalitær, global, trussel: Islamismen.

Vi, skribenter, journalister, intellektuelle, står nå opp for motstand mot religiøs totalitarisme, og for fremme av frihet, likerett og sekulære verdier for alle.

Hendelsene den siste tiden, som oppstod etter publiseringen av Muhammed-tegninger i europeiske aviser, har vist nødvendigheten av å kjempe for disse universelle verdiene. Kampen vil ikke bli vunnet med våpen, men heller på det ideologiske området. Dette er ingen sivilisasjonskollisjon mellom Vesten og Østen vi er vitne til, men en global konfrontasjon mellom demokrater og teokrater.

Som alle totalitære ideologier, livnærer islamismen seg på frykt og frustrasjon. Hatpredikantene bruker disse følelsene til å forme bataljoner som skal gjøre verden ufri og urettferdig. Men vi slår klart og tydelig fast: Ingenting, ikke engang desperasjon, rettferdiggjør sensur, totalitarisme og hat. Islamismen er en reaksjonær ideologi som dreper likhet, frihet og sekularitet hvor enn den opptrer. Dens suksess kan bare føre til en verden av undertrykkelse: Mannens undertrykkelse av kvinne, islamistenes undertrykkelse av alle andre. For å møte dette, må vi sikre universelle rettigheter til undertrykte eller diskriminerte mennesker.

Vi avviser "kulturrelativismen", som innebærer en aksept av at menn og kvinner i muslimsk kultur ? av respekt for kulturer og tradisjoner ? skal være avskåret fra retten til likhet, frihet og sekulære verdier. Vi avviser å gi avkall på vår kritiske ånd av frykt for å bli anklaget for "islamfobi", et uheldig begrep som blander kritikk av islam som religion med stigmatisering av dens troende.

Vi erklærer ytringsfrihetens universalitet, slik at kritikk kan utøves på alle kontinenter, mot all misbruk og alle dogmer.

Vi appellerer til alle demokrater og frie sinn i alle land, om å gjøre dette til opplysningens århundre, ikke sensurens.

Undertegnet av Ayaan Hirsi Ali, Chahla Chafiq, Caroline Fourest, Bernard-Henri Lévy, Irshad Manji, Mehdi Mozaffari, Maryam Namazie, Taslima Nasreen, Salman Rushdie, Antoine Sfeir, Philippe Val, Ibn Warraq.

Oversatt av Trygve W. Jordheim

Les også:Rushie-oppropet trykkes Europa rundt.