INN? Hans Fredrik Grøvan kan v
...
INN? Hans Fredrik Grøvan kan være mannen som fortrenger KrFs nestleder Dagrun Eriksen fra toppen av lista i Vest-Agder og dermed setter en stopper for hennes stortingskarriere. Eventuelt kan den tidligere Lyngdal-ordføreren bli årsak til at hun mister nestledervervet i tillegg. Foto: Hanne Kristin Pedersen
Han kan bli KrF-Dagruns banemann
Del
Neste uke sier Hans Fredrik Grøvan fra om han stiller som KrFs listetopp i Vest-Agder. Svarer han ja, kan det være kroken på døra for Dagrun Eriksen både på Tinget og som nestleder.

Mye peker i retning av at Grøvan (58) vipper Eriksen bort fra Kristelig Folketpartis listetopp. Han har stor oppslutning i partilagene. Alt som mangler er at han blir spurt offisielt om å stille og svarer ja. Det kan skje om åtte dager.

FAKTA OM KrFs nestledere ut?

  • Dagen har den senere tid skrevet om at de to nestlederne i Kristelig Folkeparti kan komme til å miste sine posisjoner under landsmøtet i Trondheim i april neste år.
  • I Rogaland ser det ikke ut som nestleder Bjørg Tysdal Moe når opp helt til topps i nominasjonen, men hun har heller ikke fast stortingsplass nå.
  • I Vest-Agder er situasjonen ikke helt lik. Dagrunn Eriksen er inne i sin fjerde stortingsperiode, men kan bli kastet i nominasjonsmøtet 16. november. Skjer det, spår mange at hun også mister vervet som nestleder. Hans Fredrik Grøvan er eventuelt mannen som overtar listetoppen i Vest-Agder.
  • Hverken Tysdal Moe eller Eriksen mener imidlertid at mangel på stortingsplass er til hinder for å være nestleder.OverveldetDet vil være overraskende om Grøvan takker nei til et eventuelt tilbud om å fronte partiet i neste års stortingsvalg. Han kommer heller ikke med noen negative signaler til sitt kandidatur overfor Dagen.- Stiller du opp om du blir spurt om å toppe lista?
- Jeg har ikke svart ennå, for jeg har ikke fått noe spørsmål fra nominasjonskomiteen. Men det jeg har sagt, og som jeg fortsatt sier, er at støtten jeg har fått, har vært overveldende. Det gjør meg takknemlig og ydmyk å få støtte fra 60 prosent av medlemmene i andre runde i nominasjonsprosessen. Det gjør noe med meg med tanke på beslutningen jeg skal ta, sier han til Dagen.Grøvan sier han har vært åpen hele tiden for å stille opp for partiet, men at det ikke har vært aktuelt før i den senere tid å endelig klargjøre kandidaturet.- Det har vært viktig for meg å se disse høringsrundene an. Når jeg får spørsmål i løpet av en ukes tid, vil jeg svare, sier Grøvan.
Til slutt er det nominasjonsmøtet som avgjør. Det skjer fredag 16. november.

Bred bakgrunnHvem er mannen som kan fortrenge KrF-nestleder Dagrun Eriksen fra toppen av lista etter i fire perioder på Stortinget?Hans Fredrik Grøvan er ingen rikskjendis, men har lang politisk fartstid. Han er et vel beskrevet blad i hjemlige trakter og har over lang tid hatt tillitsverv på mange arenaer.Fra 1995 til 2007 var han Lyngdals ordfører. I de tre periodene han styrte i sørlandsbyga hadde KrF mellom 26 og 34 prosent oppslutning og var det største partiet. Nå er den sunket til 16-17 prosent.Grøvan oppgir ekteskaps- og familiepolitikk som sine hjertesaker, men har erfaring langt ut over klassiske KrF-saker. Han leder nå et arbeid for lokale gründere gjennom Lister Nyskaping AS og er styreleder i Access Lister, eid av Lista Lufthavn og Lista Flypark Holding, et samarbeidsprosjekt som omfatter seks kommuner med 36 000 innbyggere sørvest i fylket.Fra 2002-05 var han også styreleder i kraftselskapet Agder Energi.- Jeg er først og fremst pedagog, men 12 år som ordfører har gitt meg erfaring med mange prosjekter med et grensesnitt mot næringslivet. Det har jeg lært mye av, sier Grøvan.

Mange vervGrøvan var lærer og rektor i grunnskolen i en årrekke. Han har også lært andre opp i opplæringens kunst, som foreleser i pedagogikk ved Høgskolen i Agder hvor han også satt i styret mellom 2003 og 2007.Han er tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband og var styreleder for Mediehøgskolen på Gimlekollen i Kristiansand fra 1998 til 2006. Nå sitter han i styret for bibelskolen på Fjellhaug, men fratrer ved årets utgang. Han frigjør seg fra enda et verv samtidig. Da er det slutt etter fire år i styret for NLA Høgskolen i Bergen. Han var også styreleder for NLA en periode på 1990-tallet.

Sist på 1980-tallet var han knyttet til NLA som lærer og bodde i Bergen. Han har også tilbragt et år på høgskolen i Finnmark som lektor i pedagogikk og kristendom. I Bergen var han leder for et helseprosjekt fra 2007 til 2010 ved Diakonissehjemmet som blant annet driver Haraldsplass sykehus.


Selv om Grøvan har vært vararepresentant siste stortingsperiode, har han ennå til gode å møte på Stortinget. Kommer han inn, blir det derfor en helt ny skanse for ham.I Grøvan får KrFs stortingsgruppe eventuelt enda en iherdig Israel-venn. Grøvan har vært styreleder i Beit Skandinavia, en organisasjon som jobber for gode relasjoner mellom Norge og Israel, og vil gli smertefritt inn i Israels Venner på Tinget - om han kommer dit.(Dagen)