Israelske myndigheter har publ
...
Israelske myndigheter har publisert et bilde av smykket, som de mener trolig tilhørte en jødisk jente som het Karoline Cohn. Foto: Yoram Haimi / AP / NTB scanpix
Smykker funnet under gulvet i konsentrasjonsleir
Del
Under utgravinger i en tidligere konsentrasjonsleir i Polen har forskere funnet smykker som tilhørte en eller flere kvinnelige ofre. Nå forsøker de å finne etterkommerne deres.

Under utgravinger i den tidligere nazistiske dødsleiren Sobibor i Polen har forskere funnet smykker, som tilhørte et eller flere av de kvinnelige ofrene.

Smykkene, som er funnet av en gruppe forskere fra Polen, Israel og Nederland, har trolig falt ned gjennom et hull i gulvplankene, da det ble tatt av på veien til gasskammeret, opplyser Holocaust-senteret Yad Vashem i Israel.

– Funnstedet var trolig stedet der kvinnene og jentene skulle kle av seg på vei til gasskammeret, og hvor de fikk klippet av håret. Dermed har noen av eiendelene falt av og ned under gulvet, sier forskerne fra det israelske minnesenteret.

– Tilhørte en jente

Israelske myndigheter har publisert et bilde av smykket, som de mener trolig tilhørte en jødisk jente som het Karoline Cohn. Foto: Yoram Haimi / AP / NTB scanpix Foto: Yoram Haimi / AP / NTB scanpix
Et av funnene er et trekantet smykke på et halskjede, som sannsynligvis har tilhørt en jente fra den tyske byen Frankfurt. På den ene siden av det smykket står ordet «mazel tov», som betyr «gratulerer» på hebraisk. Datoen 2. juli 1929 er gravert inn sammen med ordet «Frankfurt.» På den andre siden er det gravert inn en hebraisk bokstav for Gud, samt tre små David-stjerner.

Ifølge Holocaust-senteret har halskjedet antakeligvis tilhørt en jente ved navn Karoline Cohn.

Tilknyttet Anne Frank

Halskjedet ligner på smykket som den jødiske jenta Anne Frank hadde. Frank ble verdensberømt for sin dagbok, som hun skrev da hun og familien gjemte seg for nazistene. Familien ble oppdaget i 1944, og den jødiske jenta ble sendt til konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen, der hun døde vinteren 1945.

Ifølge senteret kan jenta være tilknyttet Frank. Begge ble født i Frankfurt i 1929, og det har aldri tidligere blitt funnet lignende smykker som deres.