Jøder i Bergen valgte privat krystallnattmarkering

Onsdag ble Krystallnatten markert en rekke steder i Norge. I Bergen var det i år en markering uten jødiske deltakere.

I flere år har det vært strid rundt markeringen i Bergen, og jødiske On Elpeleg viser til at flere av arrangørene støtter boikott av Israel.

– Situasjonen per i dag er at jødene i Bergen ikke tør og ikke vil delta i arrangementet og de kommer derfor til å markere dagen privat. Dette er stor skam for Bergen, sier Elpeleg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jødiske innslag

I Oslo var flere norske jøder sentrale under markeringen. Den startet med et seminar der rabbiner Yoav Melchior var en av foredragsholderne.

Krystallnatten var en forløper til Holocaust, og et av stadiene fram mot folkemordet. I en panelsamtale ble det diskutert hvilke lærdommer en kan trekke ut av prosessen med umenneskeliggjøring, og hvordan dette kan ha relevans for i dag, også for andre grupper som møter fordommer og hat.

Etter det påfølgende fakkeltoget deltok både statsminister Erna Solberg, ordfører Marianne Borgen og forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfunn med appeller.

Møter

I Kristiansand valgte flere israelforeninger å stå sammen om årets krystallnattmarkering. I går formiddag sto israelvenner på stand i handlegaten Marken, mens det på kveldstid ble arrangert møte i Misjonshuset. Her talte Dagens sjefredaktør, Vebjørn Selbekk.

På Bildøy ved Bergen var tidligere Dagen-redaktør Odd Sverre Hove en av hovedtalerne, blant annet sammen med varaordføreren i Bergen, Marita Moltu.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.