KrFU-leder Ida Lindveit reager
...
KrFU-leder Ida Lindveit reagerer sterkt på hets mot fylkesleder i ungdomspartiet. Foto: Gunhild Sørås
Tar avstand fra hets mot KrFU-er
Del
KrF-velger mener tillitsvalgt i ungdomspartiet sprer «satanistisk budskap». KrFU-leder Ida Lindtveit reagerer sterkt på slik ordbruk.

– Når noen av våre tillitsvalgte får slike grove meldinger, mener jeg at det er vårt ansvar å stå sammen mot og ta avstand til det, sier Ida Lindtveit.

Siden august har fylkesleder i Akershus KrFU mottatt hetsmeldinger på e-post, Facebook, SMS og telefon.

Det begynte med at hun, uttalte seg til Dagen om en rekke verdisaker i forkant av KrFUs landsmøte. Landsmøtet gikk av stabelen forrige helg.

«Holocaust»

Torsdag ettermiddag tar Lindtveit til orde mot hetsen på sin egen Facebook-profil.

«Ingen skal få beskjed om at meningene deres er satans budskap. Ingen skal bli fortalt at man ikke er velkommen. Dessverre er det nettopp det tillitsvalgte i KrFU har fått beskjed om de siste ukene», skriver Lindtveit.

Vedlagt er bilder av to e-poster sendt til Sandstø, med avsender sladdet. En person som «har stemt KrF i alle år» skriver at «ditt satanistiske budskap dreper KrF som et parti».

Den andre personen innleder med at «jeg har sett at du kjemper for dagens holocaust», og viser til abortdebatten i ungdomspartiet.

Her er de to e-postene:

 

– Hvordan reagerer du på slike karakteristikker, Lindtveit?

– Jeg vet helt ærlig ikke hva jeg skal svare på det spørsmålet. Det er helt uakseptabelt å skrive slike ting. Jeg reagerer veldig sterkt på dette.

Vise støtte

– Hvorfor publiserer du disse e-postene nå?

– Vi må vise støtte til våre tillitsvalgte, og vise at KrFU er vi en organisasjon der det er rom for å mene ulike ting og kjempe for sine meninger, uten å få slike meldinger, sier Lindtveit til Dagen.

Sandstø skal ha fått en rekke tilsvarende meldinger fram til landsmøtet sist helg. Lindtveit har oppfordret henne til å slette dem uten å lese og registrere dem, og har dermed ikke noe konkret antall.

KrFU-lederen vet ikke om at andre KrFU-ere har fått tilsvarende meldinger, og har ikke mottatt det selv.

– Jeg reagerer kanskje ekstra på at det blir sendt til en fylkesleder. Om noen ønsker å sende tilbakemelding om KrFUs politikk, bør de heller sende det til meg.

KrF-velgere

Lindtveit vet ikke hvem avsenderne er, men opplever at de to e-postene trolig er fra KrF-velgere.

– Jeg er ikke ute etter å ta disse to, men reagere på at noen sender slike meldinger og at det er flere av dem. Det er noen verdier jeg legger til grunn for hvordan man skal behandle mennesker, og hvordan man skal snakke til mennesker.

– I kommentarfeltet under din post på Facebook spør folk seg om dette kan være bedehuskristne?

– Jeg tror vi finner mennesker som skriver slike meldinger i alle samfunnslag. Hva slags tro de bekjenner seg til, er overhodet ikke relevant, mener jeg. Men det er viktig for kristne, andre trossamfunn, politiske partier, frivillige organisasjoner og alle som er i kontakt med ulike mennesker i samfunnslivet å ta meldinger som dette på alvor, ta avstand fra det og snakke om det. Slik kan man forhindre at folk sender slike meldinger igjen.

Ulike meninger

– Gjør slik hets det vanskelig å ha utradisjonelle meninger i KrFU?

– Ja, det tror jeg. Derfor er jeg så opptatt av at vi som organisasjon og KrF som parti skal si tydelig at slike typer meldinger er uakseptable.

Lindtveit er opptatt av at det skal være rom for ulike meninger i KrF og KrFU.

– Så debatterer vi saken, og vedtar det vi mener på landsmøtene våre. I alle mulige saker har vi KrFere som er uenige, men vi er enige i et felles verdigrunnlag. Derfor er vi med i KrF, sier Lindtveit.

 

Les også: Når hun sitter rett overfor deg