PRISVINNERE: Anna Solberg (t.v
...
PRISVINNERE: Anna Solberg (t.v), Siri Fuglem Berg og Åsta Årøen tildeles Livsvernprisen 2018. Deres engasjement og kamp for trimosi-barnas likebehandling har vist at flere barn overlever. Foto: Menneskeverd
Tre mødre får Livsvernprisen 2018
Del
Mødrene Anna Solberg, Siri Fuglem Berg og Åsta Årøen har kjempet for trisomi-barns likebehandling. Derfor tildeles de Livsvernprisen.

Deres kamp har vist at flere av trisomi-barna overlever.

«Menneskeverd ønsker å anerkjenne deres pågangsmot og uvurderlige innsats i kampen for å kreve selvråderett over eget svangerskap og likebehandling av barn med genfeil på lik linje med andre barn.», skriver Menneskeverd i sin begrunnelse for prisutdelingen.

Personlige historier

Alle tre er mor eller har mistet et barn med påvist trimosi 18 (Edward Syndrom). I flere år har de fortalt sine personlige historier om møtet med helsevesenet som forventet at de skulle ta abort. Deres budskap er at barn med genfeil skal få livsnødvendig helsehjelp på lik linje med andre barn. De har satt dette temaet på dagsorden i artikler, blogginnlegg, gjennom intervjuer og debattmøter.

– Vi krever mer forskning på norsk praksis rundt støtte og rådgivning, vi ønsker at etikkomiteene skal evalueres, og vi ønsker at livreddende tiltak rundt fødsel og etterpå skal gis uten tanke på eventuell trisomi eller andre funksjonsnedsettelser, sier mødrene og prisvinnerne til Menneskeverd.

Menneskets verdi

– Prisvinnernes kamp for likebehandling av barn med trisomi 18 går rett inn i kjernen av det Menneskeverd står for, nemlig menneskets uendelige verdi – uansett og alltid. Vi gratulerer og håper at pristildelingen vil sette fokus på de viktige spørsmålene som gjenstår, sier generalsekretær Morten Dahle Stærk i Menneskeverd.