G7: President Donald Trump møter pressen ved Det hvite hus før avreise til Québec. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix

Trump vil ha russerne med i G7 igjen

USAs president Donald Trump ber om at Russland igjen blir medlem av G7, eller G8 som det het da russerne var med.

Russland ble kastet ut av gruppen for verdens ledende industriland etter annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya i 2014.

Fredag og lørdag holder G7 toppmøte i Québec i Canada, og da mener Trump at også Russland bør være med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvorfor har vi et møte uten at Russland er med på møtet? De bør la Russland komme tilbake fordi vi bør ha Russland ved forhandlingsbordet, sa Trump da han fredag møtte pressen i Det hvite hus før avreise til Canada.

– Jeg har vært Russlands verste mareritt, men når det er sagt, så bør Russland være med på møtet, føyde han til.

Støtte fra Italia

Først ute med å kommentere Trumps utspill var Canada og Italia.

En talsmann for Canadas statsminister Justin Trudeau sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at den canadiske holdningen er uendret: Russland er fortsatt uønsket.

Italias statsminister Giuseppe Conte sier imidlertid at han er enig med Trump og at Russland bør få komme tilbake til gruppen.

G7 består av USA, Japan, Canada, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia. Alle var i 2014 enige om å kaste ut Russland.

Trump om benådning

I pressemøtet i Det hvite hus kommenterte Trump også sitt eget forhold til loven.

– Jeg er ikke hevet over loven. Jeg ønsker ikke at noen skal være hevet over loven, sa Trump før han la til: – Ja, jeg har en absolutt rett til å benåde meg selv. Men jeg vil aldri måtte gjøre det for jeg har ikke gjort noe galt. Og alle vet det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spesialetterforsker Robert Mueller og hans team etterforsker fortsatt hvorvidt Trumps valgkampteam samarbeidet ulovlig med Russland for å øke Trumps sjanser til å vinne valget. En rekke tiltaler er tatt ut, og flere personer i presidentens nære krets er i søkelyset. Men Trump avviste nok en gang at det har skjedd noe galt.

– Det hele er en oppdiktet fantasi. Det er en heksejakt, fastslo han.

Tidligere fredag opplyste ikke navngitte russiske kilder at det planlegges et mulig toppmøte mellom Trump og Russlands president Vladimir Putin.

Les også
Seattle-dommer opphever deler av Trumps innreiseforbud
Les også
Russland: Israel sendte 28 fly og skjøt 70 missiler mot Syria
Les også
– Trumps anerkjennelse kom på feil tidspunkt
Les også
Russisk etterretningssjef besøkte USA rett før Trump droppet sanksjoner
Les også
Republikanere mener Trump forsøker å kneble pressen