15 år er gått siden Jarle Kallestad begynte å skrive bok som handlet om en ung gutt og forholdet til en kirketjener.

Fra kirkeliv til krim

 Kirkelivsjournalisten Jarle Kallestad har debutert som forfatter. "Kjeltringer i kirken" er en krimbok for barn og unge. 

- Kristen-Norge er som skapt til å lage krim av, mener Jarle Kallestad. Etter 30 år som kirkelivsjournalist debuterer han som forfatter av boken «Kjeltringer i kirken», den første i en serie for barn og unge.

Kallestad, som karakteriserer seg selv som en enkel mann fra landet, beskriver en verden der barn og unge kommer godt ut, og der de voksne fremstår som selvopptatte, hevngjerrige og fjollete.

- Barn søker sannheten, selv om de av og til tøyer presse-etikken vel langt. De har nok ikke finlest Vær Varsom-plaktaten, sier Kallestad med glimt i øyet.


Forholdet mellom barn og eldre


På en pressekonferanse i Bergen i går fortalte han at han hele livet har vært fascinert av forholdet mellom barn og eldre. Det er også utgangspunktet for hovedpersonen Kjell Gordon, som er kalt opp etter to fotballkeepere, og som har en far som er godt over gjennomsnittet interessert i fotball.

Moren er det forfatteren kaller «gladhumanist», og fikser det like dårlig som mange såkalte «gladkristne». Mot morens vilje utvikler KG et vennskap med kirketjener A, som vi ikke får vite navnet på før helt til slutt i boken.


Treffer gutter


15 år er gått siden Kallestad begynte å skrive en bok som handlet om en ung gutt og forholdet til en kirketjener. Nå er boken her, utgitt på Lunde forlag.

Forlagssjef Espen Ottosen mener boken er morsom og at det er en god helhet over handling, personer og oppbygging.

- Min første tanke da jeg leste den var at her er det endelig en serie som også kan treffe gutter.

Likevel vil han ikke kalle dem guttebøker, fordi han mener de også vil appellere godt til jenter.


- Frimodig


- Noe av det jeg liker best ved dem, er at det er mye frimodighet på vegne av kristen tro, som til og med er kombinert med godlynt harselas. Det opplever jeg som befriende, sier Ottosen.

Som kirkejournalist i Dagen, og senere Vårt Land, mener Kallestad at han har fått god innsikt i ulike kristne sammenhenger.

- Det er vel rett og si at det florerer av konflikter, linjer og stoff der som jeg spiller videre på i boken.


Det virkelige livet


De tre hovedpersonene i boken, KG, Malin og Markus er nesten 14 år gamle. Kallestad beskriver dem som fremmelige, frimodige og nysgjerrige. De driver Lillevik Tidende, byens nyeste avis, med ambisjoner om å bli konkurrent til Lillevikposten, som fungerer som en propaganda-avis for ordfører
Peder Paddemyr.

Kallestad ønsker å gi barn og unge kontakt med det virkelige livet gjennom bøkene, og ikke en fantasy-inspirert verden som det har vært mye av i blant annet Harry Potter og dataspill. I tillegg håper han at bøkene kan stimulere til leselyst.

Selv kaller han boken en tabloid roman, som primært inneholder det som må med for å fortelle historien.

Kristne miljø og begrep utgjør en naturlig del av boken, selv om KG selv ikke er kristen. Likevel møter han de kristne sammenhengene med nysgjerrighet, undring og respekt, til stor fortvilelse for sin mor, gladhumanisten.


(Dagen)