Forsker: - Neppe revolusjon i Tyrkia

De­mon­stra­sjo­ne­ne i Tyr­kia truer stats­mi­nis­ter Recep Tayy­ip Er­do­gans makt­am­bi­sjo­ner, tror norsk eks­pert. Men lite tyder på at lan­det står foran en re­vo­lu­sjon.

Er­do­gan vil tro­lig prøve å bli valgt til pre­si­dent når han må gi seg som stats­mi­nis­ter etter val­get neste år, iføl­ge fors­ker Einar Wigen ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo.

- De­mon­stra­sjo­ne­ne kan gjøre det vans­ke­li­ge­re for Er­do­gan å endre grunn­lo­ven slik at pre­si­den­ten får mer makt, sier Wigen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han tror en del av Er­do­gans re­li­giø­se til­hen­ge­re vil rea­ge­re på po­li­ti­ets makt­bruk mot de­mon­stran­te­ne i Istan­bul de siste da­ge­ne. Og split­tel­se blant støtte­spil­ler­ne hans kan gjøre det vans­ke­li­ge­re for stats­mi­nis­te­ren å for­føl­ge sine per­son­li­ge makt­am­bi­sjo­ner.

Mis­nøye med Er­do­gan som leder betyr imid­ler­tid ikke at Tyr­kia står foran en re­vo­lu­sjon som i Egypt, Tu­ni­sia og andre land under den ara­bis­ke våren. Stats­mi­nis­te­rens parti AKP er blitt kalt mo­de­ra­te isla­mis­ter, og Wigen tror ikke det lig­ger an til at andre po­li­tis­ke grup­per vil over­ta mak­ten.

- Jeg tror ikke isla­mis­te­ne kom­mer til å miste mak­ten full­sten­dig, sier han til NTB. (©NTB)