VIL REGULERE TIGGING: Libe Rieber-Mohn vil begrense antall tiggere som kommer til Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Foreslår meldeplikt for tiggere

Oslos vara­ord­fø­rer, Libe Rie­ber-Mohn (Ap), mener melde­plikt til po­li­ti­et kan be­gren­se til­strøm­nin­gen av tig­ge­re til ho­ved­sta­den.

Målet hen­nes er å be­gren­se an­tall tig­ge­re som kom­mer til byen, skri­verDags­avi­sen.

- Om­fan­get av uten­lands­ke tig­ge­re har eks­plo­dert. Det kan ikke fort­set­te. Vi er nødt til å gjøre noe for å re­gu­le­re an­tal­let. Melde­plikt til po­li­ti­et er ett virke­mid­del, sier Rie­ber-Mohn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På Stor­tin­get har Ar­bei­der­par­ti­et stemt mot å forby tig­ging. Oslo Ar­bei­der­par­ti øns­ker å re­gu­le­re tig­ging, men vil ikke kri­mi­na­li­se­re det.

Pri­vat for­slag

- Vi fore­slår også å gi po­li­ti­et hjem­mel til å forby tig­ging i en­kel­te om­rå­der hvor or­ga­ni­sert tig­ging og even­tu­elt kri­mi­nell virk­som­het fore­går. Vi eier og bru­ker fel­les­rom­me­ne i byen sam­men. Vi må også tenke på barne­ha­ger som til­gri­ses og unger som ikke tør å bruke par­ker, sier hun.

For­sla­get om melde­plikt kom­mer som et pri­vat for­slag fra vara­ord­fø­rer Rie­ber-Mohn og Rina Ma­ri­ann Han­sen i Oslo Ar­bei­der­par­ti. Begge for­sla­ge­ne skal be­hand­les av by­rå­det i fe­bru­ar.

- Det er en sam­men­heng mel­lom tig­ging og kri­mi­na­li­tet. Po­li­ti­et i Oslo opp­gir at de bru­ker 25 pro­sent av res­sur­se­ne sine på kri­mi­na­li­tet i kjøl­van­net av tig­ging: Ty­ve­ri­er, stje­ling av mo­bil­te­le­fo­ner og men­neske­han­del. Det betyr ikke at alle tig­ge­re er kri­mi­nel­le, sier Rie­ber-Mohn.

Po­li­ti­et har i til­legg fore­slått et for­bud mot å over­nat­te uten­dørs i tett­byg­de strøk i byen. For­bu­det er rik­tig­nok ikke nytt, men po­li­ti­et vil nå gjøre for­bu­det ty­de­li­ge­re.

- Sym­bol­po­li­tikk

Rødts leder Bjør­nar Mox­nes er ikke im­po­nert over for­sla­get fra Rie­ber-Mohn. Han mener det bærer preg av en kamp mel­lom Høyre og Ar­bei­der­par­ti­et om å være stren­gest mot rom­fol­ket.

- De øns­ker å vise at de vil være tøffe mot rom­folk, minst like tøffe som Høyre. Dette er ren sym­bol­po­li­tikk som ikke vil gjøre noe med til­strøm­nin­gen av rom­folk, for det skyl­des helt andre ting, sier Mox­nes til NTB.

Han peker på at om for­sla­get skal tas bok­sta­ve­lig vil både ele­ver som del­tar i Ope­ra­sjon Dags­verk og per­soner som vil dele ut flyge­bla­der om Grunn­lovs­ju­bi­le­et, måtte re­gist­re­re seg hos po­li­ti­et først.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- For­sla­get vil ramme de mest slit­ne tig­ger­ne vi har, de rus­av­hen­gi­ge, folk som ikke vil ha over­skudd og til­tak til å re­gist­re­re seg hos po­li­ti­et. De fles­te rom­folk vil ikke ha pro­ble­mer med dette, mener han.

- Kon­kret po­li­tikk

Mox­nes mener at pro­ble­met må løses med kon­kre­te og gjen­nom­før­ba­re til­tak, slik som å gi tig­ger­ne et en­kelt over­nat­tings­til­bud og sa­ni­tær­an­legg slik at man slip­per sce­ne­ne fra i fjor som­mer, der de til­rei­sen­de tig­ger­ne gjor­de fra seg i par­ker og hager.

- Ar­bei­der­par­ti­et stemt mot dette for­sla­get da vi fore­slo dette i by­sty­ret, men deres eget for­slag vil ikke for­and­re et komma på den si­tua­sjo­nen som var i som­mer, sier Mox­nes, som ikke tror at de til­ta­ke­ne Rødt har fore­slått vil sørge for noen økt til­strøm­ning av tig­ge­re til som­mer­en.

- De kom­mer hit på grunn av fat­tig­dom og dis­kri­mi­ne­ring i hjem­lan­det, ikke fordi de får en do å gå på, sier han.

(NTB)