Flyktet til kidnapping og tortur i Sinai

Filemon (28) ble torturert på det grusomste av beduiner i Sinai før familien klarte å legge løsepenger på bordet. Han og Daniel (24) flyktet fra diktaturet i Eritrea, ble kidnappet i Sudan og havnet omsider i Israel.

De rundt hundre tilhørerne i Christ Church i Jerusalem lytter i åndeløs spenning til den grufulle historien til to unge eritreere. Hendene og armene til Filemon fra albuen og ned er innpakket i hvite bandasjer. Han retter fram øvre del av armen da jeg vil takke ham. Han er ikke i stand til å hilse på meg på normalt vis.

- Vi ble smuglet fra Sudan til Sinai, der den virkelige torturen begynte. De bandt sammen hendene mine så stramt de kunne og hengte meg opp etter dem. Så begynte de å slå meg over fingrene med kjepper. De fleste fingrene brakk og ble totalt ødelagt, forteller Filemon til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nådeløse myndigheter

Han legger skylden for at han måtte flykte fra landet på det totalitære diktaturet til president Isaias Afewerki i Eritrea. Ingen opposisjon tåles, og særlig er forfølgelsen intens mot evangeliske kristne.

- Folk arresteres for den minste ting og mange bare forsvinner. Noen av mine venner ble arrestert for kritikk mot myndighetene, og jeg støttet dem. Da skjønte jeg det var på tide å komme meg vekk. I tillegg er jeg evangelisk kristen, forteller Filemon.

Han er dataingeniør og arbeidet på universitetet i hovedstaden Asmara da han måtte flykte fra Eritrea. I Sudan ble han kidnappet av den sudanske rashayda-stammen. Sammen med 20 andre flyktninger ble han plassert på lasteplanet på en Toyota pickup og kjørt nordover i dagevis. Flyktningene var bundet til hverandre og satt som kveg, og på grensen til Egypt ble de dekket til med sekker og varer.

Sudaneserne solgte Filemon videre til beduiner i Sinai ved grensen til Israel. Der fikk han beskjed om at han måtte skaffe 30.000 US-dollar dersom han ville bli løslatt. Da startet den umenneskelige torturen. De som ikke klarer å skaffe pengene, blir skutt.

Grufull tortur

- Vi ble slått og torturert på det grusomste av både av sudaneserne i Sudan og beduinene i Sinai. Jeg hadde aldri trodd det var mulig at mennesker kunne gjøre slikt mot hverandre, sier Filemon.

Han må svelge før han klarer å fortsette. Hendene hans er det bare stumper igjen av, han har tydelig smerter og skifter hele tiden på hvordan han holder dem. Noen flyktninger ble hengt opp ned i flere timer, andre ble voldtatt mens andre igjen ble utsatt for elektrisk støt.

Da Filemons familie hadde problemer med å skaffe løsepengene, økte torturen. Beduinene brydde seg ikke om smertene de påførte ham, men så ut som om de likte skrikene, forteller han.

To ganger prøvde han å ta sitt eget liv for å slippe unna, men det skulle ikke oppasserne ha noe av. Bare en levende Filemon kunne de få skikkelig betalt for. For åtte måneder siden ble så Filemon dumpet på den israelske grensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hele familien trådte til og solgte alt de eide av smykker og verdisaker for å komme opp med løsepengene. Da jeg ble overført til Israel, klarte jeg ikke å stå, hendene mine var knust, og jeg hadde problemer med synet, forteller han.

Flyktning i Israel

På Soroka-sykehus i Beersheva ble de fingrene fjernet som var døde og ødelagte. Sju operasjoner måtte han gjennom. Deretter satt Filemon internert i en leir for illegale flyktninger i Negev i to måneder.

Så ble han kjørt til Levinskyparken i det sørlige Tel Aviv sammen med mange andre flyktninger og forlatt - uten tak over hodet, uten penger og uten mat. Det israelske Justisdepartementet har siden gitt han husly i Tel Aviv-området sammen med andre asylsøkere fra Afrika og Asia.

- Mitt liv ble reddet i Israel, men asylsøkere lider i Israel. Vi er flyktninger uten flyktningestatus, får ikke oppholdstillatelse i Israel og frykter for deportasjon tilbake til Eritrea. Skulle det skje, havner jeg i fengsel og blir drept, sier Filemon.

Daniels historie

Historien til Daniel er nokså lik. Han flyktet fra Eritrea av samme grunn som Filemon, og ble også kidnappet i Sudan og ført til Sinai. Der ble han torturert i tre måneder før familien klarte å stable løsepenger på bordet.

- De hengte meg opp ned, slo meg med kjepper og utsatte meg for elektrisk støt. De truet meg også med å selge organene mine dersom familien ikke kom med pengene, forteller Daniel.

Ekstreme palestinere

- Dette skjer fortsatt den dag i dag mens vi forteller om det. Rundt to tusen eritreere utsettes for menneskehandel og holdes i leirer i Sinai. Utpresserne er palestinaarabere fra Gaza som driver denne menneskehandelen for å skaffe penger til kjøp av våpen, sier han.

- Vi så rekker med trailere med tunge våpen fra Libya som stod og ventet på at lasten skulle tas videre inn i Gaza. Vi snakket med oppasserne våre som innrømte hvem de var og at pengene de fikk for eritreerne, skulle brukes til å betale for våpnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Menneskehandelen i Sinai

Eritreere flykter fra diktaturet i Eritrea

Omlag 30.000 eritreere har kommet til Israel

70 prosent kristne, 30 prosent muslimer

Mellom 500 og 3500 befinner seg i Sinai der de utsettes for tortur

Løsepenger varierer fra 5.000 til 40.000 US-dollar per person

I 2012 søkte 1525 eritreere asyl i Norge. 90 prosent av dem fikk innvilget søknaden.

Kilder: Combat Genocide Association, Jerusalem Center of Genocide Prevention, pastor David Pelaggi, Christ Church, UDI Norge.

Les også
Våpen- og menneskehandelen godt dokumentert
Les også
Menneskehandelen i Sinai fortsetterMenneskehandelen i Sinai