Flest alenemødre i barnevernssaker

Fire av fem barn og unge i barnevernet i Norge bor ikke sammen med begge foreldrene. - Overraskende, sier barnevernsforsker.

Barn og unge som møter barne­ver­net har langt of­te­re skil­te eller ugif­te for­eld­re sam­men­lig­net med andre barn. Mens 75 pro­sent av alle nors­ke barn bor sam­men med begge for­eld­re, er det bare 19 pro­sent av barn og unge i barne­ver­net som gjør det samme.

Be­ty­de­lig for­skjell

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det var over­ras­ken­de at det er så be­ty­de­lig for­skjell mel­lom de som er i barne­ver­net og de som ikke er det, sier Willy Lichtwarck, pro­fes­sor og forsk­nings­le­der ved Nord­lands­forsk­ning. Han er pro­sjekt­le­der for Det nye barne­ver­net, som er en om­fat­ten­de forsk­nings- og ut­vik­lings­pro­sjekt i barne­ver­net.

Den størs­te grup­pen er ens­li­ge mødre med barn. Et kjenne­tegn ved disse fa­mi­lie­ne er at de har dår­li­ge­re øko­no­mi. Opp­lys­nin­ge­ne er hen­tet fra un­der­sø­kel­sen « Barne­ver­net på ny kurs?» som er den størs­te in­ter­vju­stu­di­en som noen gang er gjort av barne­ver­nets bru­ke­re. Målet med un­der­sø­kel­sen var å få en bred over­sikt over fa­mi­li­er som har kon­takt med barne­vern.

Tal­le­ne blir også frem­he­vet i re­gje­rin­gens for­slag til end­ring i barne­lo­ven som ble lagt frem nylig. Der heter det at «for­hol­de­ne i hjem­met/sær­li­ge behov» i fjor var den of­test bruk­te grun­nen til å sette i gang barne­verns­til­tak.

Store be­last­nin­ger

- De fles­te fa­mi­li­er kom­mer inn i barne­ver­net fordi for­eld­re­ne har store be­last­nin­ger, ikke pri­mært fordi bar­net har pro­ble­mer. Fa­mi­li­er i barne­ver­net har en opp­hop­ning av sam­men­sat­te øko­no­mis­ke og psyko­so­sia­le pro­ble­mer, sier Lichtwarck.

Siv Lyng­tun, styre­le­der i Alene­for­enin­gen, er ikke spe­si­elt over­ras­ket over tal­le­ne som kom­mer fram. Hun synes alt­for ofte det kom­mer sta­ti­stik­ker som viser at ens­li­ge for­sør­ge­re har lav ut­dan­ning og dår­lig til­knyt­ning til ar­beids­li­vet, uten at en ser på ba­ken­for­lig­gen­de år­sa­ker eller mu­li­ge til­tak.

- En kan ikke fort­set­te å legge skyl­den på alene­mød­re­ne. Hvor blir det av vidt­fav­nen­de , mål­ret­te­de til­tak? spør hun.

Lyng­tun mener at det ikke skor­ter på evnen for ens­li­ge for­sør­ge­re, men på tid og kref­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Tenk deg inn i føl­gen­de si­tua­sjon: Du har nett­opp vært gjen­nom en skils­mis­se, du har kjær­lig­hets­sorg, du må flyt­te, får dår­li­ge­re øko­no­mi og et re­du­sert nett­verk. Med halv inn­tekt og «halv­par­ten» av tiden skal du gjøre det like bra som før. Det lar seg ikke gjøre for alle, kon­sta­te­rer hun.

Et stort svik

Lyng­tun for­tel­ler at hun tid­vis har møtt for­eld­re som har bedt barne­ver­net om hjelp på et tid­lig tids­punkt etter brud­det. De har gått til barne­ver­net og søkt om fore­byg­gen­de og fri­vil­lig hjelp, men har ikke fått det fordi det på pa­pi­ret ser ut til at de kla­rer seg greit. To år se­ne­re kom­mer det kan­skje en be­kym­rings­mel­ding på dem fra en nabo, fra barne­ha­gen eller fra sko­len, som gjør at barne­ver­net må inn med tvang.

- Det opp­le­ves som et stort svik, for de ba jo om hjelp, og det kos­tet dem å gjøre det, sier hun.

Hun gle­der seg over at det er be­vil­get pen­ger til flere stil­lin­ger i barne­ver­net, men un­der­stre­ker be­ho­vet for fore­byg­gen­de til­tak. I til­legg trengs det stør­re fokus på til­tak mot bo­lig­mar­ke­det for alene­for­sør­ge­re, mener hun.

For­sik­tig med råd

Lichtwarck er for­sik­tig med å gi råd til po­li­ti­ker­ne om hvil­ke til­tak som bør set­tes inn. Tall fra Det nye barne­ver­net viser at en re­la­tivt stor andel av fa­mi­lie­ne har lav inn­tekt, dår­lig ut­dan­ning, dår­li­ge bo­for­hold og helse.

Mange av pro­ble­me­ne som fa­mi­lie­ne sli­ter med kan ikke være et an­svar for barne­ver­net alene, heter det i rap­por­ten fra Nord­lands­forsk­ning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er like mye et an­svar for NAV og psy­kisk helse­vern, mener Lichtwarck som hev­der at de fa­mi­lie­ne som har vel­dig sam­men­sat­te og store pro­ble­mer, er de fa­mi­lie­ne som får minst hjelp.

Dagen

Barnevernet

19 prosent av barn i barnevernet bor med både mor og far. Tilsvarende tall på landsbasis er 74,6 prosent.

43 prosent av barn i barnevernet bor sammen med mor. Tilsvarende tall på landsbasis er 14,6 prosent.

7 prosent bor med far.

8 prosent bor med mor og samboer

2 prosent bor med far og samboer

11 prosent bor i fosterhjem.

3 prosent bor i fosterhjem i familienettverk.

5 prosent bor på institusjon.

4 prosent har andre løsninger.

723 familier deltok i undersøkelsen fra 2009, som er et ledd av prosjektet Det nye barnevernet.

Utsatte familier skal kartlegges