Flertall sier nei til privatskoler

Re­gje­rin­gen vil åpne for flere pri­vat­sko­ler, men et fler­tall av be­folk­nin­gen sier nei til pla­ne­ne.

53 pro­sent av de spur­te sva­rer at de er imot å til­la­te flere pri­va­te sko­ler, 36 pro­sent er for, mens 11 pro­sent svar­te «vet ikke». Det viser en un­der­sø­kel­se Sen­tio re­se­arch har gjen­nom­ført på opp­drag fra Klasse­kam­pen.

Høyre og Frp har vars­let at de øns­ker å få på plass en end­ring av loven som re­gu­le­rer pri­va­te sko­ler i løpet av 2015. Med da­gens lov stil­les det spe­si­el­le krav til et re­li­giøst eller pe­da­go­gisk al­ter­na­tiv for at pri­va­te ak­tø­rer skal få drive skole med of­fent­lig støt­te. Denne ord­nin­gen vil re­gje­rin­gen fjer­ne, slik at alle pri­va­te som dri­ver skole in­nen­for be­stem­te kva­li­tets­mål, får rett til drift.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stats­sek­re­tær Bir­git­te Jor­dahl (H) i Kunn­skaps­de­par­te­men­tet mener tal­le­ne fra må­lin­gen er opp­løf­ten­de.

- Jeg synes det er po­si­tivt at så mange øns­ker seg et al­ter­na­tiv til da­gens ord­ning. Det er ikke et så klart fler­tall som er mot­stan­de­re, bare litt over halv­par­ten av de spur­te i en un­der­sø­kel­se på 1.000 re­spon­den­ter, sier Jor­dahl.

Hun sier en ny pri­vat­skole­lov kan ta litt tid å få på plass.

- Vi har tro på at loven blir klar i 2015, og at det vil bli mulig å star­te nye sko­ler fra høs­ten 2016, sier Jor­dahl. (©NTB)

Les også
Ap og Høyre vil straffe for snille privatskoler
Les også
Høyere karakterer i private skoler enn i offentlige
Les også
Joel (11) spurte Lysbakken: - Hvorfor er SV imot slike skoler som jeg går på?