Flertall i Norge vil la Grunnloven forbli kristent forankret

63 pro­sent av de spur­te i en ny un­der­sø­kel­se mener det krist­ne verdi­grunn­la­get fort­satt skal være fast­slått i Grunn­lo­ven.

Må­lin­gen er gjort av Norstat forVårt Land. Le­de­ren av Stor­tin­gets kir­ke-, ut­dan­nings- og forsk­nings­ko­mité, Ma­ri­an­ne Aasen (Ap), er ikke over­ras­ket.

- Jeg tror da­gens grunn­lovs­for­mu­le­ring med hen­vis­ning til «vår krist­ne og hu­ma­nis­tis­ke arv» dek­ker det for­hol­det mange nord­menn har til re­li­gion og ver­di­er, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

30 pro­sent svar­te nei på spørs­må­let. Ja-si­den har fler­tall blant de fles­te par­ti­enes vel­ge­re, med unn­tak av dem som opp­gir Rødt, SV eller Miljø­par­ti­et De Grøn­ne som po­li­tisk stand­punkt.

Et ut­valgt ledet av teo­lo­gen Stur­la Stål­sett, le­ver­te i ja­nu­ar en ut­red­ning om ny hel­het­lig tros- og livs­syns­po­li­tikk. 13 av 15 med­lem­mer i ut­val­get tok til orde for et mer ra­di­kalt brudd mel­lom stat og kirke enn fjor­årets av­vik­ling av stats­kir­ken in­ne­bar. Det var da for­mu­le­rin­gen om kris­ten og hu­ma­nis­tisk arv ble tatt inn.

Stål­sett med­gir at må­lin­gen kan tyde på at ut­val­get er i utakt med folke­me­nin­gen, men tror spørs­må­let kre­ver mer re­flek­sjon og ny­an­ser enn det ene spørs­må­let. (©NTB)