Lars Martin F. Vik (t.h.) blir ønsket velkommen til Fjellheim bibelskole i Tromsø av rektor Thor Fremmegård. (Foto: Peter Ljøkjell)

Flere vil gå på bibelskole

Over 900 unge begynner i høst på bibelskole, en økning på fem prosent sammenlignet med i fjor.

Fortell om ditt år på bibelskole. Bruk kommentarfeltet nederst på siden.

En rund­spør­ring som Dagen har gjort blant de 19 bi­bel­sko­le­ne som er med­lem­mer i Krist­ne Fri­sko­lers For­bund (KFF), viser at det er høy­ere elev­tall enn i fjor på 12 av sko­le­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sta­bilt kris­ten­liv

- Det skal bli fint å bruke et år på å lære Bi­be­len bedre å kjen­ne, og å få en nær­me­re re­la­sjon til Jesus, sier Lars Mar­tin F. Vik (19) til Dagen.

Han er en av de 900 som går på bi­bel­sko­le i høst, og be­gyn­te nylig på Fjell­heim i Tromsø.

Vik øns­ker å få et mer sta­bilt kris­ten­liv. Han synes at det til tider kan være vans­ke­lig å leve slik som Bi­be­len ut­ford­rer ham til. Der­for kan være godt å legge vekt på å leve mer lik Jesus i hver­da­gen.

- Jesus er min frel­ser, men jeg har ikke helt fått tak i hva dette in­ne­bæ­rer for mitt liv. Der­for har jeg for­vent­ning om å få en dy­pe­re inn­sikt i Bi­be­len, og lære meg gode ru­ti­ner for bi­bel­les­ning, sier Vik, som kom­mer fra Øyste­se i Har­dan­ger.

God re­kla­me for Fjell­heim

- Hvor­for reis­te du helt til Tromsø for å gå på bi­bel­sko­le?

- Jeg har hørt mye bra om Fjell­heim. Det er også vik­tig for meg at Fjell­heim er opp­tatt av å gi grun­dig bi­bel­un­der­vis­ning, sva­rer Lars Mar­tin F. Vik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han har nå vært på sko­len en kort tid, men sier at all ros om Fjell­heim stem­mer bra med hans er­fa­rin­ger.

- Det er godt å være her, og un­der­vis­nin­gen er spen­nen­de, på­pe­ker han.

Ut­vik­le evner og gaver

Rek­tor Thor Frem­me­gård på Fjell­heim mener at det er vik­tig med en solid bi­bel­kunn­skap, og på bi­bel­sko­len gis det inn­sikt i Guds ords lære om tro og liv.

- De unge mod­nes som men­nes­ker, og får ut­vik­le evner og gaver. Men aller vik­tigst er at ele­ve­ne får klar­het i sitt per­son­li­ge for­hold til Jesus. De kan også få hjelp til å av­kla­re kall og tje­nes­te for livet vi­de­re, sier Frem­me­gård.

Ele­ve­ne på Fjell­heim får mu­lig­het til å reise til Mon­go­lia eller Bo­li­via i løpet av skole­året.

- Dette gir et nært for­hold til mi­sjo­næ­re­ne og deres hver­dag, og ele­ve­ne får om­sorg for folke­slag som ikke har så stor til­gang på evan­ge­li­et, sier rek­tor.

Fjell­heim Bi­bel­sko­le opp­le­ver at de får så å si fulle hus hvert skole­år, og fleste­par­ten kom­mer fra Horda­land og Ro­ga­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Takk­nem­li­ge ele­ver er vår beste re­krut­te­ring, sier Thor Frem­me­gård.

Kris­tent push

Ge­ne­ral­sek­re­tær Tor­geir Flate­by i Krist­ne Fri­sko­lers For­bund (KFF) mener det er både vik­tig og bra at minst 900 ele­ver går på bi­bel­sko­le i høst.

- Dette betyr mye både for de unge selv og for den krist­ne sam­men­hen­gen som de til­hø­rer. De får en vik­tig bi­bel-, etikk- og le­der­kom­pe­tan­se og et kris­tent push i livet, sier Flate­by.

For tiden er det 19 bi­bel­sko­ler som er re­gist­rert som med­lem­mer i KFF. Det er de bi­bel­sko­le­ne som er of­fent­lig god­kjent med stats­støt­te.

- Hvor­dan er de øko­no­mis­ke ramme­vil­kå­re­ne for bi­bel­sko­le­ne?

- Disse sko­le­ne må dri­ves non-pro­fit, det vil si at ei­e­ren eller de nær og bak sko­len ikke kan be­ri­ke seg på skole­drif­ten, og stats­støt­ten og skole­pen­ger skal bru­kes til ele­ve­nes beste. Hvis bi­bel­sko­len har et fullt skole­år slik som de vi­dere­gå­en­de, får de 75 pro­sent av det som vi­dere­gå­en­de sko­ler er stu­die­for­be­re­den­de eller all­menn­fag­li­ge mot­tar i stats­støt­te, sva­rer Tor­geir Flate­by.

Ingen end­ring

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tid­li­ge­re lå bi­bel­sko­le­ne under Pri­vat­skole­lo­ven, men i 2009 ble de flyt­tet til Vok­sen­opp­læ­rings­lo­ven.

- Det ble ingen end­ring i ramme­vil­kå­re­ne, og bi­bel­sko­le­ne får den samme stats­støt­te som tid­li­ge­re. Vi håper sta­dig på at bi­bel­sko­le­ne - sam­men med andre fri­sko­ler - også skal få til­skudd til ved­li­ke­hold og hus­leie, sier Flate­by. DAGEN

Elever på bibelskolene

Oversikt over antall elever som går på bibelskoler som er offentlig godkjent med statsstøtte høsten 2013 - sammenlignet med forrige skoleår:

2013: 2012: Endring:

ACTA BIBELSKOLE, Stavanger 48 36 + 12

ANSGAR BIBELSKOLE, Kristiansand 80 55 + 25

BERGEN BIBELSKOLE 20 16 + 4

BILDØY BIBELSKOLE, Sotra 81 76 + 5

BIBELSKOLEN I GRIMSTAD 80 100 - 20

BIBELSKOLEN I TRONDHEIM 40 33 + 7

BIBELSKOLEN OSLO KRISTNE SENTER 19 21 - 2

BIBELSKOLEN PÅ FOSSNES, Stokke 7 6 + 1

BIBELSKOLEN SUBSTANS, Bergen 32 26 + 6

EVANGELIESENTERETS BIBELSKOLE, Våler 51 51 -

FILADELFIA BIBELSKOLE, Oslo 170 160 + 10

FJELLHAUG BIBELSKOLE, Oslo 38 42 - 4

FJELLHEIM BIBELSKOLE, Tromsø 46 47 - 1

FJELLTUN BIBELSKOLE, Stavanger 16 25 - 9

MISJONSSKOLEN GÅ UT SENTERET, Hurdal 46 52 - 6

SMYRNA BIBELINSTITUTT, Våle 30 24 + 6

TROENS BEVIS BIBEL- OG MISJONSINST., Oslo 67 54 + 13

VEIEN BIBELSKOLE, Bergen 32 30 + 2

SUM 903 854 + 49

I tillegg starter Intro Academy i Stavanger som et nytt tilbud i høst med 15 elever.