Enighet om ekstraordinære tiltak for Andøya

Avgjørelsen om å legge ned flystasjonen på Andøya var spesielt vanskelig, sier Høyre, Frp og Arbeiderpartiet som vil sørge for ekstraordinære tiltak for lokalsamfunnet.

Regjeringspartiene og Ap sier de i forhandlingene om Forsvarets langtidsplan har måttet ta vanskelige valg som vil skuffe en del lokalsamfunn.

Spesielt vanskelig var avgjørelsen om å legge ned flystasjonen på Andøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har veldig stor forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for folk som blir utsatt for endringer. Det har det alltid vært når vi har gjort endringer i forsvarsstrukturen. Men vi må først og fremst prioritere å sikre oss et forsvar som møter de utfordringene det sikkerhetspolitiske bildet gir oss framover, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Vil strekke seg langt

– For Høyre har avgjørelsen om nedleggelsen på Andøya vært spesielt vanskelig, og vi er villige til å strekke oss langt for å hjelpe Andøya og andre lokalsamfunn, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland under pressekonferansen i Stortinget tirsdag ettermiddag.

Heller ikke Arbeiderpartiet legger skjul på at det har vært en krevende prosess.

– Andøya har åpenbart vært det vanskeligste, og vi har snudd alle steiner for å finne en løsning, men landet på at dette er den riktige avgjørelsen ut fra et forsvarspolitisk perspektiv, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Avbøtende tiltak

Parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, opplyser at det vil bli innført ekstraordinære tiltak for å bistå Andøy-samfunnet.

– Det må komme avbøtende tiltak for å ivareta Andøy-samfunnet. At treningstiltak videreføres, at flyplassen opprettholdes og at det kommer omstillingstiltak for å sørge for at samfunnet ikke opplever for store negative konsekvenser, sa Nesvik.

Hardt slag

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) sier beslutningen om å legge ned flystasjonen er et hardt slag for kommunen og en sak fylkesrådet har jobbet hardt for å unngå.

– Skal Andøy-samfunnet få kraft til å stå imot det som nå skjer, må de tilføres statlige arbeidsplasser. Norsk Romsenter og deler av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) kan være aktuelle aktører og bidra til å bygge opp kompetansearbeidsplassene i Andøy kommune, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nordvoll mener nedleggingen vil få konsekvenser for dette senteret, og at det derfor er viktig å legge en strategi for senteret.

Riktig avgjørelse

Statsministeren mener det er riktig med færre baser, blant annet for å frigjøre ressurser til styrket luftvern.

– Jeg undervurderer ikke hvor vanskelig dette er på Andøya. Jeg har stor forståelse for at det er frustrasjon når sånne ting skjer. Men vi mener det er riktig å gjøre dette, sier Solberg.