FN svært bekymret for bortførte skolejenter i Nigeria

Dersom den nigerianske islamistgruppa Boko Haram gjør alvor av trusselen om å selge 223 skolejenter som slaver, vil det være en forbrytelse mot menneskeheten, mener FN.

- Vi er dypt be­kym­ret over de for­fer­de­li­ge på­stan­de­ne fra det som tro­lig var le­de­ren for Boko Haram i Ni­ge­ria, der han sier han vil selge de bort­før­te skole­jen­te­ne på et mar­ked og «gifte dem bort», og der han om­ta­ler dem som sla­ver, sier Ru­pert Col­vil­le, tals­mann for FNs høy­kom­mis­sær for men­neske­ret­ter.

Tirs­dag til­bød både Stor­bri­tan­nia og USA å hjel­pe Ni­ge­ria med å finne skole­jen­te­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi til­byr prak­tisk hjelp til å finne dem. Å bruke jen­ter som krigs­byt­te og ter­ror­byt­te, som Boko Haram gjør, er av­skye­lig, sa den bri­tis­ke uten­riks­mi­nis­ter Wil­liam Hague tirs­dag, iføl­ge in­ter­na­sjo­na­le ny­hets­by­rå­er.

Han ville imid­ler­tid ikke gå i de­talj om hva slags hjelp det er snakk om. Iføl­ge flere eks­per­ter er det neppe snakk om mi­li­tær hjelp.

- Norge må hjel­pe

Samme dag kom det mel­ding om at yt­ter­li­ge­re åtte jen­ter i al­de­ren 12 til 15 år var bort­ført av væp­ne­de menn i en lands­by nord­øst i Ni­ge­ria. Mis­tan­ken ret­ter seg igjen mot Boko Haram.

Hague var i Wien for å delta på Europa­rå­dets uten­riks­mi­nis­ter­møte sam­men med blant andre uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H).

- Dette er en helt for­fer­de­lig si­tua­sjon. Der­som det kom­mer øns­ker om at Norge kan bidra på noen som helst måte, så vil vi vur­de­re det, sier Bren­de til NTB.

Ge­ne­ral­sek­re­tær i or­ga­ni­sa­sjo­nen Plan Norge, Olaf Thom­mes­sen, mener at Norge bør bruke «alle virke­mid­ler» for å finne jen­te­ne, selv om han har for­stå­el­se for at Norge kan gjøre lite på egen hånd.

- Vi ri­si­ke­rer at Boko Haram fra­tar en hel ge­ne­ra­sjon jen­ter i Nord-Ni­ge­ria mu­lig­he­ten til ut­dan­ning. Nå må vi gjøre alt som står i vår makt, for å redde de 200 kid­nap­pe­de skole­jen­te­ne i Ni­ge­ria, heter det i en presse­mel­ding. Thom­mes­sen mener at saken er en «strå­len­de mu­lig­het» for stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) til å vise en­ga­sje­men­tet sitt i prak­sis.

Tror ikke de kan kjø­pes fri

Artikkelen fortsetter under annonsen.

276 jen­ter ble kid­nap­pet fra en skole i Chi­bok i del­sta­ten Borno 14. april. 53 av dem klar­te å rømme fra kid­nap­per­ne, men fort­satt hol­des de 223 andre fan­get. Man­dag sa Boko Ha­rams leder Abu­ba­kar Shekau i et vi­deo­opp­tak at han vil selge jen­te­ne på et mar­ked.

Gab­ri­el­la In­ger­stad, sik­ker­hets­po­li­tisk ana­ly­ti­ker ved det svens­ke For­sva­rets forsk­nings­in­sti­tutt (FOI), er lite op­ti­mis­tisk på skole­jen­te­nes vegne.

- Jeg tror ikke de er bort­ført for å fi­nan­siere virk­som­he­ten til Boko Haram og at de der­med kan kjø­pes fri. Det vir­ker tvert imot som det er mer ideo­lo­gisk be­grun­net, og det kan dreie seg om en pro­vo­ka­sjon mot Ves­ten. Det fin­nes dess­uten in­di­ka­sjo­ner på at mange innen den ni­ge­ri­ans­ke po­li­tis­ke eli­ten støt­ter Boko Haram øko­no­misk. Det er en vel­dig kom­pleks si­tua­sjon, sier hun til ny­hets­by­rå­et TT.

Sa­tel­litt­bil­der

At både USA og Stor­bri­tan­nia til­byr å hjel­pe til med å finne jen­te­ne, er vel og bra. Spørs­må­let er hva hjel­pen be­står av, på­pe­ker In­ger­stad. Etter­ret­nings­in­for­ma­sjon som for ek­sem­pel sa­tel­litt­bil­der er én sak. En ame­ri­kansk mi­li­tær­ope­ra­sjon er mind­re tro­lig, mener hun.

- Med­lem­me­ne i Boko Haram har de siste årene blitt sta­dig bedre trent og tungt be­væp­net, og om­rå­de­ne de ope­re­rer i er enor­me og uten­for ni­ge­ri­ans­ke sik­ker­hets­styr­kers kon­troll, på­pe­ker In­ger­stad.

Hel­ler ikke den bri­tis­ke Afri­ka-eks­per­ten Eliza­beth Don­nel­ly ved forsk­nings­in­sti­tut­tet Cha­t­ham House i Lon­don tror det er ak­tu­elt med mi­li­tær hjelp.

- Jeg tror det hand­ler om hjelp til å finne jen­te­ne. Selv om pres­set for å hand­le øker i både USA og Stor­bri­tan­nia, kom­mer begge lan­de­ne til å være vel­dig for­sik­ti­ge, sier hun til TT.

NTB

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Vil hjelpe Nigeria med å finne bortførte skolejenter
Les også
Boko Haram vil selge bortførte skolejenter i Nigeria