FN: - Tusener drept i Sør-Sudan siste uke

Baserer seg på rapporter fra mange sykehus.

Tu­se­ner av sør­s­u­da­ne­re har blitt drept i vol­den som har her­jet i Sør-Su­dan den siste uka, mel­der FN.

FNs hu­ma­ni­tæ­re sjef i Sør-Su­dan, Toby Lan­zer, sa jul­af­ten at han ikke var i tvil om at tal­let på drep­te er flere tusen. Etter å ha fått rap­por­ter fra flere syke­hus, sier Lan­zer:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er ikke len­ger en si­tua­sjon der vi kan snak­ke om at hundre­vis av men­nes­ker har mis­tet livet. Jeg er ikke i tvil om at det drei­er seg om tu­se­ner.

Masse­gra­ver

Tid­li­ge­re jul­af­ten kom det mel­ding om at en masse­grav med 75 lik er fun­net i del­sta­ten Unity i Sør-Su­dan. Det er også rap­por­tert om yt­ter­li­ge­re to masse­gra­ver i ho­ved­sta­den Juba, opp­ly­ser FN.

En tals­kvin­ne for FN sier at det tro­lig er li­ke­ne av 75 SPLA-sol­da­ter som ble fun­net i masse­gra­ven i Unity.

FNs høy­kom­mis­sær for men­neske­ret­tig­he­ter, Navi Pil­lay, opp­ford­rer begge sider i den på­gå­en­de kon­flik­ten til å be­skyt­te si­vi­le, og sier po­li­tis­ke og mi­li­tæ­re le­de­re må være klar over at de kan bli stilt til an­svar for krigs­for­bry­tel­ser.

Klar for sam­ta­ler

Jul­af­ten meld­te Sør-Su­dans pre­si­dent Salva Kiir at re­gje­rings­hæ­ren har tatt til­ba­ke kon­trol­len over byen Bor, som er ho­ved­stad i del­sta­ten Jong­lei. Byen lig­ger om lag 200 kilo­me­ter nord for ho­ved­sta­den Juba. Opp­rørs­styr­ke­ne inn­tok Bor 18. de­sem­ber.

- Styr­ker som er lo­ja­le mot re­gje­rin­gen har tatt kon­trol­len over Bor, opp­lys­te Kiir tirs­dag.

Den av­sat­te vise­pre­si­den­ten, Riek Machar, opp­lys­te jul­af­ten til den frans­ke ra­dio­ka­na­len RFI at han er klar for freds­sam­ta­ler med pre­si­dent Salva Kiir. USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry opp­ford­ret tirs­dag Machar til å inngå vå­pen­hvi­le og gå inn i sam­ta­ler med pre­si­dent Salva Kiir.

Les også
Politisk maktkamp kan føre Sør-Sudan ut i ny krig