FN: Tysklands utenriksminister Heiko Maas (t.v.) og den tyske FN-ambassadør Christoph Heusgen gleder seg over å ha fått 184 av i alt 193 stemmer i FNs hovedforsamling under fredagens avstemning. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix

Israel trakk seg fra FNs sikkerhetsråd

Fem nye land er blitt medlemmer av FNs sikkerhetsråd. Tyskland og Belgia var blant de utvalgte etter at Israel trakk sitt kandidatur.

Den dominikanske republikk, Sør-Afrika og Indonesia fikk de tre andre rullerende plassene som var på valg. Mandatperioden varer i to år.

– Belgia vil sørge for å være en konstruktiv, pålitelig og åpen partner i løpet av mandatperioden i rådet og for verdenssamfunnet som helhet, sier Belgias utenriksminister Didier Reynders i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den belgiske regjeringen understreker at landet blir medlem i en tid der betydningen av internasjonalt samarbeid ikke lenger er åpenbar for alle.

Ifølge en ikke navngitt diplomat trakk Israel sitt kandidatur fordi israelerne foresto at landet ikke hadde noen mulighet til å sikre seg en plass, og de fryktet et ydmykende nederlag med kun 30–40 stemmer.

FNs sikkerhetsråd har i alt 15 medlemmer, deriblant fem permanente: USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike. Disse landene kan også legge ned veto mot ethvert resolusjonsforslag.

Les også
Gir Israel skylden for voldsspiralen
Les også
Blir medlem av FN-organisasjoner
Les også
Granat fra Gaza traff israelsk barnehage
Les også
Kan Israel ha rett og hele resten av verden feil?
Les også
FN: Facebook brukt til å skape hat mot rohingyaene