Erna vil ha flere arbeidsinnvandrere

Statsminister Erna Solberg (H) vil gjøre det lettere for arbeidsinnvandrere med høy utdanning å komme til Norge. Hun regner med støtte fra regjeringspartner Frp.

- Vi må gjøre Norge mer at­trak­tivt for høyt ut­dan­net ar­beids­kraft fra andre land, sier stats­mi­nis­te­ren til NTB.

Hun øns­ker å inn­føre et hur­tigspor for be­hand­ling av søk­na­der fra eks­per­ter og spe­sia­lis­ter fra land uten­for EU og EØS-om­rå­det. I til­legg vil hun gi for­hånds­god­kjen­te be­drif­ter rett til å omgå sys­te­met og «snike i køen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I valg­kam­pen gikk Frem­skritts­par­ti­et inn for å stram­me inn reg­le­ne for ar­beids­inn­vand­ring, men Sol­berg reg­ner like fullt med gjen­nom­slag.

- Det håper jeg. For­hånds­god­kjen­ning av be­drif­ter var noe jeg lan­ser­te som kom­mu­nal­mi­nis­ter. Det er fort­satt en god idé, sier hun.

To tre­de­ler

Inn­vand­re­re sto for to tre­de­ler av sys­sel­set­tings­veks­ten i Norge mel­lom 2004 og 2012. Men i mot­set­ning til land som Stor­bri­tan­nia, har kun et få­tall av ar­beids­inn­vand­rer­ne til Norge høy­ere ut­dan­ning.

- Det kom­mer in­ge­ni­ø­rer hit også, men Norge er nok ikke det mest at­trak­ti­ve lan­det å komme til for folk med høy ut­dan­ning. Språ­ket er et na­tur­lig hin­der, men mye kan bli bedre ved å gjøre saks­be­hand­lin­gen enk­le­re og ras­ke­re, sier Sol­berg.

Hun er ikke be­kym­ret for at økt ar­beids­inn­vand­ring blant høyt ut­dan­ne­de kan føre til press på nors­ke løn­nin­ger. I kam­pen mot so­si­al dum­ping viser stats­mi­nis­te­ren først og fremst til Ar­beids­til­sy­net.

- Hvis det er ryd­di­ge for­hold, tje­ner de det samme som nord­menn ville ha tjent, men da på be­gyn­ner­sta­di­et, fordi de ikke har tid­li­ge­re er­fa­ring fra norsk ar­beids­liv.

- Det fin­nes so­si­al dum­ping i Norge, men ar­beids­inn­vand­rin­gen gir også stor so­si­al mo­bi­li­tet. Mange av dem som kom­mer hit, får en inn­tekt som lig­ger 3-5 gan­ger høy­ere enn de hadde i hjem­lan­det. De opp­le­ver dette som en so­si­al vel­sig­nel­se, sier hun.

Sol­berg sier re­gje­rin­gen har som mål­set­ting å in­klu­de­re flere med funk­sjons­ned­set­tel­ser i ar­beids­li­vet, noe som kan re­du­se­re be­ho­vet for im­port av ar­beids­kraft fra EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tøf­fe­re tider

Erna Sol­berg for­be­re­der vel­ger­ne på at tøf­fe­re tider kan være i vente for norsk øko­no­mi. Pro­duk­ti­vi­tets­veks­ten er sva­ke­re og kost­nads­ni­vå­et truer kon­kur­ranse­ev­nen, po­eng­te­rer hun.

- Vi skal ned­set­te en egen kom­mi­sjon som skal vur­de­re hvor­dan hver en­kelt sek­tor best kan bidra for å øke pro­duk­ti­vi­te­ten. Kon­kur­ranse­kraf­ten skal bli bedre gjen­nom skatte­let­tel­ser, in­no­va­sjon og kutt i kost­na­der som det of­fent­li­ge på­fø­rer be­drif­te­ne.

Sol­berg vars­ler mo­de­rat olje­penge­bruk i årene som kom­mer, men avgir ikke noe løfte om å legge seg under 3-pro­sent­ba­nen i kom­men­de bud­sjet­ter.

- Det er vik­tig å bruke mind­re enn hand­lings­re­ge­len til­la­ter i årene fram­over - gitt at øko­no­mi­en ser ut som i dag. Men jeg vet in­gen­ting om ramme­be­tin­gel­se­ne for bud­sjet­tet i 2015, så det vil være dumt å si noe kon­kret om ni­vå­et på olje­penge­bru­ken nå, sier hun.

God stem­ning

Den førs­te julen som stats­mi­nis­ter fei­rer hun hjem­me i Ber­gen. Fri­da­ger med fa­mi­lie og ven­ner kom­mer godt med etter trav­le må­ne­der med valg­kamp, re­gje­rings­for­hand­lin­ger og bud­sjett­ar­beid.

Run­de­ne med Venst­re og KrF om stats­bud­sjet­tet ble tøf­fe­re enn ven­tet, sier kil­der i re­gje­rings­par­ti­ene til NTB. Men Sol­berg ser det ikke på samme måte.

- Det er nok en del som sit­ter på Stor­tin­get som ikke har vært med på bud­sjett­for­hand­lin­ger før. Den gode tonen fra son­de­rin­ge­ne er der fort­satt, men det er klart at KrF og Venst­re vil stå på kra­ve­ne også fram­over.

Sol­berg slår fast at sam­ar­bei­det skal hol­des ved like ved å in­volve­re sam­ar­beids­part­ner­ne tett og holde en god dia­log med stor­tings­grup­pe­ne. Selv har hun store for­vent­nin­ger til 2014 og sier føl­gen­de om hva hun reg­ner med å få til:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi skal sørge for god fram­gang på våre prio­ri­ter­te om­rå­der. Vi skal øke norsk kon­kur­ranse­kraft, tette hull i det so­sia­le sik­ker­hets­net­tet og bedre be­red­ska­pen. (©NTB)

Les også
Frp vil ha ansvar for innvandring og asyl
Les også
Innvandring viktigst for Frp-tillitsvalgte