FELLESNEVNERE: Tross politisk uenighet mener Erik Solheim at han deler noen viktigere anliggender med arrangørene av Oslo Symposium. FOTO: Kyrre Lien. NTB Scanpix

Erik Solheim kommer til Oslo Symposium

Et av målene for konferansen er å avskaffe den rødgrønne regjeringen.

Et av målene med Oslo Symposium er å bidra til å avsette den rødgrønne regjeringen. Tidligere SV-statsråd Erik Solheim har likevel takket ja til å delta.

For to år siden ble det bråk i Sen­ter­par­ti­et om olje- og energi­mi­nis­ter Ola Borten Moes del­ta­kel­se under den førs­te ut­ga­ven av Oslo Sym­po­si­um.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Nå som han er stats­råd og nest­le­der, er det selv­sagt ikke bare han som be­stem­mer dette, sa Sp-leder Liv Signe Na­var­sete Af­ten­pos­ten. Saken ble tatt opp i par­ti­ets ar­beids­ut­valg, men Borten Moe kom som an­non­sert.

Kris­ten driv­kraft

Erik Sol­heim re­gist­rer­te at noen tok til orde for boi­kott sist gang, men en slik hold­ning har han ingen sans for.

- Jeg tror fun­da­men­talt på dia­log, sier Sol­heim til Dagen. Nå job­ber han som leder for OECDs sam­ar­beids­fo­rum DAC i Paris.

Den tid­li­ge­re stats­rå­den viser til at han har lang er­fa­ring med å møte men­nes­ker han er uenig med over hele ver­den. Mange gan­ger har han også del­tatt på kon­fe­ran­ser i regi av po­li­tis­ke mot­stan­de­re i Norge.

Han leg­ger til at han er opp­tatt at te­ma­ene som skal opp på Oslo Sym­po­si­um, blant annet re­li­gio­nens be­tyd­ning i sam­fun­net.

- Kris­ten­dom­men har vært en så sen­tral driv­kraft i ut­vik­lin­gen av Norge inn i en ny tid, sier han.

Sol­heim peker på Hans Ni­el­sen Hauge som en svært vik­tig skik­kel­se i norsk his­to­rie.

Mo­bi­li­se­ring og ideer

Det krist­ne ut­gangs­punk­tet gjør at Sol­heim opp­le­ver han har noe vik­tig fel­les med fol­ke­ne bak Oslo Sym­po­si­um. Han mener kris­ten tro og per­sonen Jesus er gode in­spi­ra­sjons­kil­der til å kjem­pe for miljø­vern og rett­fer­dig for­de­ling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg vil håpe at disse spørs­må­le­ne er vik­ti­ge­re for mange av dem som skal delta på Oslo Sym­po­si­um enn de tin­ge­ne vi ikke er enige om, sier Sol­heim.

Han un­der­stre­ker at ingen som skal høre ham snak­ke der, vil være i tvil om hvor han står po­li­tisk - og at han ikke deler øns­ket om å skif­te ut re­gje­rin­gen.

Bjar­te Yste­bø, som står i spis­sen for sym­po­si­et, er godt for­nøyd med at Sol­heim vil komme. Han opp­ly­ser at den tid­li­ge­re stats­rå­den skal delta under en se­sjon fre­dag 1. mars der tema er sam­funns­byg­ging i Hans Ni­el­sen Hau­ges ånd. Andre del­ta­ke­re er skips­re­der og tid­li­ge­re KrF-po­li­ti­ker Per Sævik, samt Terje Fors­berg som har skre­vet boken «Aldri for sent å bli et lyk­ke­lig barn».

- Sym­po­si­et er to ting. På den ene siden er det en en po­li­tisk mo­bi­li­se­ring. På den andre siden er det en idésam­ling om vik­ti­ge verdi­spørs­mål. Det hand­ler om hvor­dan de krist­ne og bi­bels­ke prin­sip­pe­ne kan være en po­si­tiv kraft i sam­fun­net, sier Yste­bø.

Pro­fi­lert is­rae­ler del­tar

Han viser til den krist­ne tro­ens be­tyd­ning for sam­funns­byg­ging og vel­stands­ut­vik­ling i Afri­ka i dag. Disse per­spek­ti­ve­ne synes han Sol­heim har løf­tet fram på en fin måte.

Yste­bø er også svært til­freds med at Is­ra­els tid­li­ge­re vise­uten­riks­mi­nis­ter Da­ni­el Ayalon har tak­ket ja til å delta. Han vil bidra under Is­rael-se­sjo­nen tors­dag 28. fe­bru­ar.

Dagen

Oslo Symposium

Konferanse som fokuserer på aktuelle verdispørsmål i Norge og internasjonalt

Initiativtakere er organisasjonen Kristenfolket, Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem og Norge Idag

Arrangeres for andre gang 28. februar - 1. mars i Oslo Kongressenter

Blant talerne er Erna Solberg, Siv Jensen, Knut Arild Hareide, Hanne Nabintu Herland, Anita Apelthun Sæle, Hallgrim Berg, Erik Solheim, Nina Karin Monsen og Asle Toje

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oslo Symposium: