MÅLET: Snart kan vi se målet for reisen, og platået på Preikestolen stuper loddrett 604 meter ned i Lysefjorden.

En magnet for turister

Preikestolen i Rogaland er en magnet for turister. Det er ikke tilfeldig at Den Norske Turistforening i fjor kåret platået til landets mest populære fjelltur.

Den majestetiske fjellhyllen ligger på nordsiden av Lysefjorden i Forsand kommune i Ryfylke, og er omkring 25 ganger 25 meter og tilnærmet flat. Preikestolen stuper 604 meter rett ned i fjorden! Omkring 100.000 mennesker besøker stedet i løpet av de fire sommermånedene, og utsikten over fjorden og heiene rundt platået er formidabel.

Det er trolig en frostsprengning for flere tusen år siden som gjorde at platået ble dannet. Kanten av isbreen lå da like ovenfor fjellet. Preikestolen har en flere meters dyp sprekk tvers over platået som trolig også er et resultat av frostsprengninger. Men geologer har konkludert med at det er trygt å gå der, selv om mange besøkende kan frykte for at platået vil ramle ned når de ser sprekken.



Steinlagte stier

For å komme dit er det enklest å ta ferje fra Stavanger til Tau, og kjøre 22 kilometer videre til Preikestolhytta. Derfra starter fotturen på omkring seks kilometer med en høydeforskjell på 330 meter.

Undertegnede er på vei til Preikestolen for første gang, og dette er litt flaut å innrømme for en rogalending. Flere ganger har jeg tenkt å ta denne turen, og endelig er jeg på vei med godt fottøy.

Stien fra en romslig parkeringsplass er fint tilrettelagt. Det er lagt ut jernbanesviller til å gå på over de bløteste partiene. Flere steder må turistene vandre gjennom bratte steinurer, og det er satt opp rekkverk langs utsatte og luftige parti. Derfor trenger ingen med høydeskrekk være redd for å gå opp til Preikestolen. Men det anbefales ikke at de ser utfor kanten når de kommer frem!

Vi strever oss oppover bratte bakker, steinlagte juv og passerer rolige fjellvann som inviterer til en dukkert. Det er en jevn strøm av turister på vei til det samme målet denne dagen, og det svirrer mange språk i luften rundt oss. Stien er godt merket og vi trenger ikke være redde for å gå oss vill.



Tysk turist

Etter en times vandring kommer vi opp på høgfjellet, og det blir lettere å gå på de flate bergnabbene innover. Senere passerer vi et svimlende juv, men det er fortsatt ingen fare, fordi det er bygd en solid gangsti over.

Like ovenfor den bratte skrenten finner vi Ascer Bemmann fra Tyskland, som har tatt seg en hvil på ei fjellhylle like ved stien. Han bor for tiden i Norge og har vært på Preikestolen fem ganger, kan han fortelle. Han legger ikke skjul på at dette er en stor severdighet som han stadig må vende tilbake til.

Vi er på vei opp den siste kneiken, og snart ser vi det kjente platået stige frem over Lysefjorden, som er om lag fire mil lang innover mot Lysebotn og er 422 meter på det dypeste.



Vanvittige våghalser

Det er mye folk ute på platået, og mange er så dristige at det går kaldt ned over ryggen på en som lider av svimlende høydeskrekk. Noen sitter og dingler med beina utfor kanten. To ungdommer ligger og kikker ned på Lysefjorden uten å se spesielt nervøse ut. Fire jenter har slått leir langt utpå kanten og prater uanfektet med hverandre.

Selv har jeg mer enn nok med å ta bilder av våghalsene, og ser meg godt for når jeg rygger slik at jeg ikke kommer for nær avgrunnen....

Preikestolen er et imponerende «byggverk», og ble i fjor utpekt til ett av Norges sju underverk av Nettavisen ABC. Etter å ha vært der selv forstår jeg hvorfor. Det er imponerende å oppleve denne turistmagneten på nært hold, ikke minst for en som har høydeskrekk.


DM