En kjempe har gått bort

Inge Lønning representerte en verdikonservativ tilnærming som vi gjerne skulle sett mer av i Høyre.

MedInge Løn­ningsbort­gang har Norge mis­tet en av våre mest re­flek­ter­te po­li­ti­ke­re.

Det var med sorg vi mot­tok mel­din­gen om at han døde mens han var på ski­tur på Beito­stø­len. Våre tan­ker og opp­rik­ti­ge med­fø­lel­se går til hans nær­mes­te fa­mi­lie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Løn­ning var pro­fes­sor i teo­lo­gi og skrev sin dok­tor­grad om Mar­tin Lu­ther. Fra 1985 til 1992 var han rek­tor ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo. Som aka­de­mi­ker vil han ikke bare bli hus­ket som en av våre frems­te Lu­ther-eks­per­ter, men også for sin eks­tre­me hu­kom­mel­se og uvan­lig all­si­di­ge kunn­ska­per innen teo­lo­gi, fi­lo­so­fi og sam­funns­spørs­mål.

Fra 1997 satt Løn­ning i 12 år som stor­tings­re­pre­sen­tant for Høyre. Han var også nest­le­der i par­ti­et i fire år og Stor­tin­ges 1. vise­pre­si­dent fra 2001 til 2005.

Inge Løn­ning var en sjel­den po­li­tisk og ideo­lo­gisk kraft. Han var en stor re­to­ri­ker, og han holdt et re­flek­sjons­nivå som få andre kan måle seg med i vår flyk­ti­ge tid, der det prag­ma­tis­ke ofte synes vik­ti­ge­re enn det ideo­lo­gis­ke.

Dagen og Inge Løn­ning sto ikke like nær hver­and­re i alle saker. På 1990-tal­let var han leder for Europa­be­ve­gel­sen. Mens Løn­ning frem­he­vet EU som freds­pro­sjekt og unio­nens vik­tig­het øko­no­misk, kul­tu­relt og po­li­tisk, ar­gu­men­ter­te Dagen for norsk selv­sten­dig­het på le­der­plass.

Teo­lo­gisk plas­ser­te Løn­ning seg innen den li­be­ra­le tra­di­sjon, men de se­ne­re årene mar­ker­te han dette i liten grad og var mer opp­tatt av de ideo­lo­gis­ke spørs­mål i sam­fun­net. I flere vik­ti­ge spørs­mål re­pre­sen­ter­te han en verdi­kon­ser­va­tiv til­nær­ming som vi gjer­ne skul­le sett mer av i Høyre.

Det er ikke uten grunn at Inge Løn­ning får æren for å ha vært med på å dempe penge­fo­ku­set i Høyre til for­del for ster­ke­re vekt­leg­ging av im­ma­te­ri­el­le ver­di­er.

Han var en av få le­den­de skik­kel­ser i Høyre som var kon­se­kvent i sin mot­stand mot den nye ek­te­skaps­lo­ven. Løn­nings inn­stil­ling var at loven rok­ket ved ek­te­ska­pet som en sam­funns­in­sti­tu­sjon for én mann og én kvin­ne, der barn fødes og opp­fost­res, og der slek­ten føres vi­de­re. Han mente loven var full av selv­mot­si­gel­ser. Da loven ble be­hand­let i Lag­tin­get gav han den det glat­te lag i et inn­legg som vil bli stå­en­de som et vit­nes­byrd for etter­ti­den.

Også i fri­skole­sa­ken hadde Løn­ning klare prin­si­pi­el­le syns­punk­ter. Han løf­tet kon­se­kvent frem for­eldre­ret­ten, ånds­fri­he­ten og mi­no­ri­te­ters ret­tig­he­ter. Sam­ti­dig sto han for den tra­di­sjo­nel­le Høy­re-hold­nin­gen om at kon­kur­ran­se og al­ter­na­ti­ver er bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om han etter hvert hadde nådd en re­spek­ta­bel alder, hadde han frem­de­les et sterkt en­ga­sje­ment på en rekke om­rå­der. Blant annet ledet han grunn­lovs­kom­mi­sjo­nen som job­bet med å inn­ar­bei­de men­neske­ret­tig­he­ter i Grunn­lo­ven.

Når Inge Løn­ning kjem­pet se­nio­re­nes sak, levde han som han lærte. Helt til det siste viste han at alder ofte bare er et tall. Det som vir­ke­lig tel­ler, så sant man får be­hol­de helsen, er hvil­ken inn­stil­ling man har. Det nors­ke de­mo­kra­ti­et tren­ger en­ga­sjer­te men­nes­ker i alle aldre. Der­for var vi blant dem som mente det var et tap for Stor­tin­get da han mot sitt eget ønske ble vra­ket under no­mi­na­sjo­nen i Oslo Høyre i 2008. Vi håper at at Høyre vet å ta vare på arven fra Inge Løn­ning også etter høs­tens stor­tings­valg.