EU fordømmer politiets voldsbruk i Tyrkia

Tyr­kia opp­lev­de i hel­gen sin ver­ste so­sia­le uro på flere år.

EUs uten­riks­sjef Cat­h­e­ri­ne Ash­ton for­døm­mer po­li­ti­ets volds­bruk mot de­mon­stran­te­ne.

I en ut­ta­lel­se sier Ash­ton at hun er «dypt be­kym­ret over vol­den som har ut­spilt seg i Istan­bul og i andre byer i Tyr­kia». Hun sier at volds­bru­ken tyr­kisk po­li­ti har brukt mot de­mon­stran­te­ne har vært unød­ven­dig stor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge Am­ne­sty In­ter­na­tio­nal har to de­mon­stran­ter mis­tet livet i uroen. Or­ga­ni­sa­sjo­nen ret­ter skarp kri­tikk mot po­li­ti­ets hard­hend­te me­to­der.

Tyr­kias stats­mi­nis­ter Recep Tayy­ip Er­do­gan har selv er­kjent at po­li­ti­et har gått vel hardt til verks mot de­mon­stran­te­ne i Istan­bul, og en av Er­do­gans råd­gi­ve­re har lovet at det skal ar­ran­ge­res et møte mel­lom Istan­buls myn­dig­he­ter og re­pre­sen­tan­ter for pro­test­be­ve­gel­sen.

Bred pro­test

Er­do­gan gjen­tok søn­dag sin bønn om en slutt på pro­tes­te­ne.

- Hvis dere els­ker dette lan­det, og hvis dere els­ker Istan­bul, fall ikke for dette spil­let, sa han.

Men uroen har al­le­re­de spredt seg og ut­vik­let seg til en bre­de­re pro­test mot re­gje­rin­gen, som også an­kla­ges for å føre Tyr­kia i isla­mis­tisk ret­ning. En kon­kret sak som har for­ar­get mange tyr­ke­re, er stren­ge­re re­strik­sjo­ner på salg av al­ko­hol.

Be­kym­ring for at Tyr­kia er i ferd med å bli dratt inn i bor­ger­kri­gen i nabo­lan­det Syria, har også bi­dratt til pro­tes­te­ne.

Frust­ra­sjon lig­ger bak

Mange i be­folk­nin­gen er også mis­for­nøyd stats­mi­nis­ter Recep Tayy­ip Er­do­gans ubøye­li­ge hold­ning i saken og ser i sta­dig stør­re grad på ham som en auto­ri­tær dik­ta­tor, mener Tyr­kia-eks­pert Da­ni­el­la Kuz­mano­vic. Hun er ad­junkt ved In­sti­tutt for tverr­kul­tu­rel­le og re­gio­na­le stu­di­er ved Uni­ver­si­te­tet i Kø­ben­havn.

Kuz­mano­vic tror brå­ket skyl­des en lenge opp­dem­met frust­ra­sjon i deler av be­folk­nin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Pro­tes­te­ne star­tet i de sed­van­li­ge kret­se­ne, som pro­tes­ter mot den ne­oli­be­ra­le og svært for­ret­nings­venn­li­ge øko­no­mis­ke po­li­tik­ken som re­gje­rings­par­ti­et AKP har ført, sier Kuz­mano­vic.

Men de­mon­stra­sjo­ne­ne ut­vi­det seg etter hvert til å en­ga­sje­re at­skil­lig bre­de­re lag av be­folk­nin­gen, for­kla­rer hun.

- Her er det snakk om alle mu­li­ge folk som går ut og får utløp for sin vrede.

Nes­ten tusen på­gre­pet

I de harde sam­men­stø­te­ne søn­dag bruk­te po­li­ti­et tåre­gass, vann­ka­no­ner, ba­ton­ger og pep­per­spray mot de­mon­stran­te­ne. De svar­te på sin side med å kaste stein og flas­ker.

Iføl­ge myn­dig­he­te­ne ble det gjen­nom­ført 235 de­mon­stra­sjo­ner i 65 ulike tyr­kis­ke byer, og to­talt ble over 1.700 men­nes­ker på­gre­pet. De fles­te av dem ble løs­latt etter å ha blitt av­hørt og iden­ti­fi­sert.

Myn­dig­he­te­ne opp­gir at 79 men­nes­ker ble skadd i sam­men­stø­te­ne, men det er langt la­ve­re enn hva ak­ti­vis­ter og syke­hus­kil­der sier.

In­nen­riks­mi­nis­ter Muam­mer Güler sier at det har vært over 200 de­mon­stra­sjo­ner i 67 byer, iføl­ge avi­sen Hur­ri­y­et.