Motstanden mot norsk medlemskap i EU er rekordstor. Nesten tre av fire nordmenn sier nei. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix

Rekordstort EU-nei i befolkningen

20 år etter forrige avstemning om medlemskap i EU er nei-flertallet større enn noensinne. Hele 74 prosent sier nei i en ny meningsmåling.

Bare 16,8 prosent er for medlemskap, mens 9,2 prosent svarer «vet ikke» på spørsmål om man er for eller imot at Norge blir medlem av EU, skriver Nationen.

Under folkeavstemningen i 1994 var det 52,2 prosent som svarte nei, og i den første avstemningen i 1972 var nei-flertallet på 53,5 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dommedag både fra ja- og nei-siden

Meningsmålingen er utført av Sentio for avisene Nationen og Klassekampen. Sentio må gå tilbake til 2005 for å finne et ja-flertall på sine EU-målinger.

Hvis trenden holder seg i et halvt år til, vil det ha vært nei-flertall i befolkningen i ti sammenhengende år.

Lederartikkel i Dagen: Hva i all verden skal vi med EU?

Flertall på Stortinget

Dette står i sterk kontrast til Stortinget, der det fremdeles er et flertall blant våre folkevalgte politikere for et EU-medlemskap.

Men politikerne går stille i dørene når det gjelder temaet. Både statsminister Erna Solberg (H) og Aps partileder Jonas Gahr Støre har sagt at spørsmålet om norsk medlemskap i EU for tiden er «uaktuelt».

Senterpartiets tidligere partileder Anne Enger – som fikk tilnavnet «EU-dronningen» under kampen mot norsk EU-medlemskap i 1994 – er ikke i tvil om at den store politiske mobiliseringen man var vitne til for 20 år siden har fått store konsekvenser for norsk politikk.

Les også: Norges forhold til EU - Forestill deg overraskelsen vår da vi ble mottatt av en embetsmann i EU-kommisjonen med et varmt håndtrykk og den vennlige hilsenen: «Vel, brødre, skal vi begynne med en bønn?»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fikk konsekvenser

– Det viktigste er at Norge ikke gikk inn i EU. Men alliansen som oppsto har også fått konsekvenser. Den rødgrønne regjeringen er et eksempel på hvordan man klarte å bygge over noen skiller som hadde eksistert lenge, sier hun til Klassekampen.

Organisasjonen Nei til EU feirer 20-årsjubileet på behørig vis og avholder sitt landsmøte i helgen.

Avtroppende leder i Nei til EU, Heming Olaussen, skriver i en kronikk i Aftenposten at organisasjonen framover må jobbe for å få en folkeavstemning om EØS-medlemskap.

Olaussen mener man må erstatte den nåværende EØS-avtalen med en tosidig fornyet handelsavtale med EU.

Nei til EU varsler omkamp om EØS

Les også
Europaministeren starter ikke ny EU-kamp
Les også
Nei til EU varsler omkamp om EØS
Les også
Norges forhold til EU
Les også
Dommedag både fra ja- og nei-siden
Les også
Hva i all verden skal vi med EU?