INGEN PLIKT: Biskop Halvor Nordhaug møtte trosopplærere i Bergen nylig. Han understreket på møtet at man som liberal eller konservativ ikke har plikt til å redegjøre for det andre synet i en undervisningssituasjon.

Anbefaler delt samlivsundervisning

Den ene er liberal, den andre er konservativ. Sammen skal de undervise konfirmantene i samlivsetikk. – En god løsning, tror biskop Halvor Nordhaug.

Biskopen i Bjørgvin møtte nylig trosopplærere, kateketer og menighetspedagoger i bispedømmet for å snakke om hva man faktisk kan si og undervise etter at Kirkemøtet i vår vedtok at det skal innføres en liturgi for likekjønnede par, og følgelig en ny lære om ekteskapet i Den norske kirke.

Ba om veiledning

Kristine Bech-Sørensen er menighetspedagog i Åsane menighet, som er en av landets største. Sammen med kollegaer i Arna og Åsane prosti sendte hun en henvendelse til biskopen for å be om veiledning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi står for kirkens tradisjonelle syn og trengte svar på følgende: Hva gjør vi i en situasjon der vi kan oppleve at vi presenterer det vi mener er Bibelens syn på ekteskapet, og en annen vil si noe annet i tråd med det nye synet som kirken har gitt rom for? Jeg vet hva jeg selv står for, men må forholde meg til vedtaket i Kirkemøtet. Hvordan kan jeg ivareta min integritet.

Frimodighet

Bech-Sørensen opplevde møtet med biskopen som konstruktivt på mange måter.

– Det ga meg frimodighet til å fortsette. Samtidig etterlater vedtaket i vår et dilemma i forhold til de yngre barna som har behov for klare og konsise svar.

Hun opplever at konfirmanter har en begynnende evne til abstrakt tenkning og at de kan begynne å ta innover seg at vi ikke alltid er enige, og at det er ulike syn på spørsmål som kommer opp.

– Dilemmaet oppstår i møte med barn i alderen seks til tiår. De har vanskelig for å ta innover seg at Kirken har ulike syn i viktige spørsmål. I så måte ivaretar ikke Kirkemøtets vedtak barneperspektivet. Det er først og fremst voksenperspektivet som styret vedtaket, mener hun.

– Barn betaler prisen

Bech-Sørensen vil ikke si noe om det er ulike syn i staben der hun jobber.

– Det er ikke fair å gjøre, synes hun.

– Nordhaug tror det vil være klokt å ha felles undervisning for konfirmantene i tilfeller der man har to ulike syn i staben. Hva tenker du om det?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Her tenker jeg at man må forholde seg til realitetene. Jeg vil ikke trekke meg unna om jeg kommer i den situasjonen der jeg står side om side med en som har et annet syn. Slik hjelper jeg jo ingen. Selv står jeg for kirkens tradisjonelle syn, og kan si det. De som betaler prisen her er barn som ennå ikke har utviklet kognitiv evne til å romme ulike syn.

– Har du vurdert å slutte i kirken?

– Selvsagt har tanken meldt seg. Det var også en av årsakene til at vi tok initiativ til et møte med biskopen for å få hjelp og avklaring. Slik situasjonen er i dag, så tenker jeg at min plass er i Den norske kirke. Der kan jeg være så lenge min integritet og vi som står for kirkens tradisjonelle syn blir ivaretatt. Når jeg underviser kan jeg målbære at kirkens tradisjonelle syn er Guds gode vilje for samlivet.

– Samtidig har jeg stor respekt for de som kommer til en annen konklusjon at de må gå ut av Den norske kirke. Men her må hver enkelt gjøre opp med seg selv hva som er rett, mener hun.

– Har ryddet plass

Nordhaug sier til Dagen at han understreket på møtet at man som liberal eller konservativ ikke har plikt til å redegjøre for det andre synet i en undervisningssituasjon. Han forteller at trosopplærerne i Bjørgvin ga uttrykk for at de opplevde kirkemøtevedtaket som ryddig og at de nå har dekning for å kunne formidle det synet de har.

– Kirkens vedtak er klargjørende og har ryddet plass for begge syn, konstaterer han.

Dagen har vært i kontakt med en rekke kirkelig ansatte i Bjørgvin som ønsker den nye ekteskapsliturgien velkommen. Ingen har imidlertid ønsket å stille opp til intervju. Felles for flere er at de føler behov for å arbeide mer med saken før de uttaler seg, og sier de vil være nøye med ordene de velger på grunn av de sterke følelsene som saken vekker.

Les også
Farvel, kirke, vi kommer kanskje tilbake som voksne
Les også
Kirken prøver å lokke flere til dåp
Les også
Trosopplæring fra søppelfjellene
Les også
Velger veien han selv advarte mot